Is lachgas gevaarlijk voor de gezondheid?

123_lachgas_2019.jpg

nieuws

Recent kent het misbruik van lachgas een heropleving in het uitgaansmilieu. Lachgaspatronen worden gebruikt om slagroomspuiten onder druk te brengen en zijn daardoor gemakkelijk verkrijgbaar. Sommige gebruikers inhaleren rechtstreeks uit de gaspatronen. Dit kan echter bevriezingsverschijnselen in de mond en longen veroorzaken, naast een heel aantal andere medische problemen.

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O, distikstofmonoxyde) was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt. Lachgas is een van vele vluchtige snuifmiddelen. 

Lachgas is een onzichtbaar gas dat zoet ruikt en ook een zoete smaak heeft. Je kunt lachgas alleen zien als je het onder hoge druk samen perst. Het wordt dan een waterige vloeistof. De (lach-)vloeistof wordt bewaard in stalen cilinders of patronen. Draai je de kraan van zo'n cilinder open of prik je een patroon open, dan spuit de vloeistof als gas naar buiten.

Lachgas geeft een roes, waarbij je minder helder wordt, wegzakt, lacherig en blij (euforisch) kan worden en waarbij de dingen er anders uit kunnen zien dan ze werkelijk zijn (hallucinaties).

Als je af en toe bijvoorbeeld 2 tot 5 ballonnen lachgas inademt en je doet dat dus zeker niet elke maand, dan kan dat niet veel kwaad. Gebruik je vaak en steeds lang achter elkaar lachgas (bijvoorbeeld 50 tot 100 ballonnen op een avond), dan kun je ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Alcohol kan de werking van lachgas versterken.

Hoe gevaarlijk is lachgas?

Lachgas geeft een hele reeks onaangename effecten:
 • Je kan niet stoppen met lachgas inademen. Je gaat maar door en door en reageert niet meer op de mensen om je heen.
 • Net als bij alcohol kan je duizelig of draaierig zijn en moeilijker recht kunnen lopen (evenwichtsverlies).
 • Omdat dingen soms anders voelen, klinken of er anders uitzien dan in de werkelijkheid, kan je daar van schrikken en bang worden.
 • Je kan heel erg in de war raken met angst en paniek.
 • Je kan last hebben van: misselijkheid en overgeven (braken), gevoelloze en tintelende handen en voeten (een paar dagen lang), irritatie van ogen, neus, keel, luchtwegen en de huid, zuurstofgebrek als je veel lachgas achter elkaar inademt, hoofdpijn en flauwvallen.
 • Als je na gebruik van lachgas op je fiets, scooter of in de auto stapt, kan je opeens wegraken, omvallen of door verwardheid een ongeluk veroorzaken.

Deze dingen kunnen erger worden als je bij lachgas ook alcohol drinkt. Een overmatig of een verkeerd gebruik van lachgas houdt nog meer risico’s in.

Daarnaast loop je na overmatig gebruik van lachgas ook deze risico's:

 • Bloedarmoede door tekort aan vitamine B12. De vitamine speelt immers een belangrijke rol in het zenuwstelsel. Lachgas zorgt voor een oxidatieproces in het bloed waardoor de vitamine wordt gedeactiveerd. Typisch zijn een doof gevoel en tintelingen in handen en voeten. In gevorderd stadium begint de motorische vaardigheid sterk af te nemen. Mensen met een lage B12-inname – zoals veganisten, vegetariërs en alcoholisten – lopen dan ook een hoger risico.
 • Beschadiging van het ruggenmerg (myeloneuropathie). Dit geeft een blijvende aanhoudende gevoelloosheid met tintelingen en soms ook juist pijnscheuten in benen, voeten, armen of handen.
 • Paniekaanvallen. Heb je een paniekstoornis of kans om heftig in de war te raken (psychose)? Bedenk dat lachgas de angst, paniek of verwarring, die misschien al in je zit, kan versterken. Lachgas kan er ook voor zorgen dat paniek of verwarring bij jou voor het eerst begint en de dagen daarna blijft. Dit kan heel soms zelfs als je het voor het eerst probeert.
 • Bevriezing. Het lachgas dat direct uit een cilinder of patroon spuit, heeft een temperatuur onder het vriespunt. Als je dat zonder ballon direct inademt en het spuit met kracht naar binnen, dan kunnen je lippen, mond, neus en soms zelf je longen bevriezen. 
 • Brandwonden. Een grote lachgas-cilinder (met kraan) die je snel achterelkaar steeds weer gebruikt, wordt ijskoud aan de buitenkant. Gebruikers die zo'n cilinder tussen hun benen knellen, er voortdurend ballonnen mee vullen, voelen door het lachgas niet dat de huid aan de binnenkant van hun benen bevriest. Je krijgt bevriezingswonden aan je benen die er net zo uitzien als brandwonden, met blaren, roodheid en pijn. 
 • Hersenschade. Als je jong bent zijn je hersenen zich nog aan het ontwikkelen. Als je tijdens de ontwikkeling van je hersenen stoffen gebruikt die invloed hebben op wat je ziet, hoort, denkt en voelt, kan dat je hersenen veranderen of beschadigen. We weten niet zeker of dat bij lachgas ook gebeurt. Maar het is wel een goede reden om het gebruik van lachgas, vooral bij jongeren, voor de zekerheid af te raden.

Bronnen:
www.antigifcentrum.be/andere/er-valt-niet-te-lachen-met-lachgas
www.druglijn.be/drugs-abc/vluchtige-snuifmiddelen/veelgestelde-vragen/wat-is-lachgas
www.thuisarts.nl/lachgas/ik-gebruik-lachgas-en-wil-weten-wat-dat-met-me-doet


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram