Moet je thee zetten met kokend water?

123m-honeybush-thee-08-01-20.jpg

dossier

Thee drinken gaat gepaard met een hele ceremonie: dat gaat over de manier waarop je de thee moet voorbereiden, serveren en zelfs degusteren. Vaak denkt men dat zo’n theeritueel typisch Engels is, maar dat klopt helemaal niet. De Engelsen die bekend staan om hun fameuze ‘Tea Time’ zijn zeker niet de bedenkers van die theeceremonie. Zij hebben het product thee en de bijhorende rituelen gewoonweg leren kennen toen ze India koloniseerden. De echte basis van de theeceremonie ligt in China. 


Blijft nog de eeuwig terugkerende vraag: moet je het water koken om heerlijke thee te zetten? Het antwoord is NEEN! Thee moet altijd infuseren in zeer warm water maar nooit in kokend water. Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma’s aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.

  • Witte thee, groene thee en fruitthee moet je laten trekken in water van maximum 70 °C.
  • De andere theesoorten, zwarte of gerookte thee bijvoorbeeld, laat je infuseren in water van maximum 90 à 95 °C.

Lees ook: Helpt groene thee het risico op kanker verlagen?

Lees ook: Welke thee drink je best?

Lees ook: Lopen koffie- of theedrinkers meer risico op slokdarmkanker?

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram