Moet je thee zetten met kokend water?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Thee drinken gaat gepaard met een hele ceremonie: dat gaat over de manier waarop je de thee moet voorbereiden, serveren en zelfs degusteren. Vaak denkt men dat zo’n theeritueel typisch Engels is, maar dat klopt helemaal niet!

De Engelsen die bekend staan om hun fameuze ‘Tea Time’ zijn zeker niet de bedenkers van die theeceremonie. Zij hebben het product thee en de bijhorende rituelen gewoonweg leren kennen toen ze India koloniseerden. Maar de echte basis van de theeceremonie of Chanoyu ligt in Japan. Het is eigenlijk een ritueel dat godsdienstig geïnspireerd is en het wordt uitgevoerd door een meester die de harmonie, de sereniteit, het respect, de zuiverheid en het evenwicht wil bewaren binnen zijn gezin en/of de groep die de thee drinkt.

Blijft nog de eeuwig terugkerende vraag: moet je het water koken om heerlijke thee te zetten? Het antwoord is NEEN! Thee moet altijd infuseren in zeer warm water maar nooit in kokend water. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Witte thee, groene thee en fruitthee moet je laten trekken in water van maximum 70 °C. De andere theesoorten, zwarte of gerookte thee bijvoorbeeld, laat je infuseren in water van maximum 90 à 95 °C. Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma’s aan.

Dus: Het ideaal is om het water dat je opkookt in een waterkoker (of een pan) even te laten afkoelen voor je het op de theeblaadjes in de theepot giet. Ben je een pietje precies en beschik je over een keukenthermometer, dan gebruik je die best om de temperatuur van het theewater te meten.


auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram