Welke thee drink je best?

123h-thee-gr-zw-06-19.jpg

nieuws

‘Echte thee’, dat is de zwarte en de groene thee. Die zijn afkomstig van de theeplant Camellia sinensis. Witte thee en Oolong thee komen eveneens van die theeplant. Waar zit het verschil?  • Zwarte thee wordt na het plukken en drogen geoxideerd en krijgt daardoor zijn zwarte kleur en specifieke smaak. 
  • Groene thee komt van dezelfde plant, maar wordt niet geoxideerd en behoudt daarom zijn groene kleur.
  • Oolong thee is half geoxideerd en ligt dus een beetje tussen groene en zwarte thee in. Daarom wordt aangenomen dat de gezondheidseffecten van zwarte en groene thee ook gelden voor Oolong thee. 
  • Witte thee is het minst bewerkt. Het is niet onderzocht of zijn gezondheidseffecten vergelijkbaar zijn met die van zwarte of groene thee.

Misschien zijn de gezondheidseffecten van groene en zwarte thee ook van toepassing voor cafeïnevrije thee, maar dat is evenmin onderzocht. Daarom geldt het advies van 3 koppen thee per dag niet voor deze theesoort.

Kruidenthee, zoals bijvoorbeeld rooibos- en kamillethee, is eigenlijk geen echte thee en valt dus niet onder die noemer. Het is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen (zoals bijvoorbeeld zoethout of kamille). De gezondheidseffecten van deze ‘infusions’ hangen af van de kruiden of planten die ervoor gebruikt werden.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram