Lopen koffie- of theedrinkers meer risico op slokdarmkanker?

123-warme-hot-koffie-heet-drank-04-19.png

nieuws

Koffie, thee of andere dranken te warm of heet drinken zou mogelijk het risico op slokdarmkanker kunnen verhogen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zou het geval zijn vanaf meer dan 65 °C. Nu is dat voor de meesten onder ons gelukkig ongeveer de temperatuur waarbij je koffie liever niet in je mond houdt omdat het te warm is. Maar meten is weten, dus te checken met een thermometer voor wie op zeker wil spelen. Het zelf-reparerend vermogen van cellen wordt door de herhaalde ’verbranding’ zwaar op de proef gesteld en uiteindelijk buiten werking gesteld. Kanker kan dan het gevolg zijn.

Dat wordt nu bevestigd in een Iraanse studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer.

De onderzoekers volgden meer dan 50.000 personen op gedurende tien jaar. Aan de start van de studie vroegen ze via een vragenlijst hoe de deelnemers thee dronken (koud of lauw, warm, heet, zeer heet) en hoeveel thee ze per dag dronken. De onderzoekers gingen ook de temperatuur van de gedronken thee na, door de temperatuur van één kop te meten terwijl de deelnemers aangaven aan welke temperatuur ze de andere kop meestal dronken. Gedurende de opvolgperiode werd het optreden van slokdarmkanker geregistreerd. Bij de beoordeling van de resultaten hielden de onderzoekers rekening met rookgedrag, opium- en alcoholconsumptie. In totaal kregen 328 personen slokdarmkanker. De dagelijkse theeconsumptie bedroeg gemiddeld meer dan 1 liter per dag. Deelnemers die thee dronken aan een temperatuur van 60 °C of meer hadden 41 procent meer risico op slokdarmkanker. De onderzoekers besluiten dat meer dan 700 milliliter thee per dag drinken aan 60 °C of meer het risico op slokdarmkanker verdubbelt.

De belangrijkste oorzaken van slokdarmkanker zijn evenwel tabak, alcohol en overgewicht. Ook een infectie met het humaan papillomavirus (HPV) is een risicofactor. 

Bron
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.32220
https://www.nhs.uk/news/cancer/drinking-very-hot-tea-linked-risk-1-type-oesophageal-cancer/
https://www.wkof.nl/nl/kanker/kankersoorten/verlaag-je-risico-op-slokdarmkanker
https://www.kanker.be/alles-over-kanker/vraag-je-je-af-een-bepaalde-stof-kanker-veroorzaakt/warme-dranken-en


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram