3 redenen waarom katten goed zijn voor onze gezondheid

unspl-cat-21-10-21.jpg

nieuws

Katten doen hun eigen zin en zijn soms heel ondankbaar en onvoorspelbaar, en toch vinden we ze geweldig. Hoe komt dat? En welke effecten hebben ze op onze gezondheid? Wetenschappers hebben zich over de kwestie gebogen. Hier zijn de resultaten van hun onderzoek.

Lees ook: Hoe begrijp je wat je kat wil zeggen?

Een liefdesrelatie die 9000 jaar geleden begon

Eva-Maria Geigl, onderzoekster aan het Franse Centre national de la recherche scientifique (CNRS), bestudeerde het DNA van katten om de band tussen mens en kat te kunnen verklaren. De liefdesrelatie zou meer dan 9000 jaar geleden zijn begonnen en is nauw verbonden met het begin van de landbouw. De teelt van gerst- en tarwekorrels trok veel knaagdieren aan. De katten trokken vervolgens naar de dorpen om zich te voeden en de mensen adopteerden ze om de ratten op afstand te houden. Zo is de band ontstaan en gegroeid. 

Lees ook: Wat geef je je kat te drinken?

De kat wekt ons beschermingsinstinct op

Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op kittens. Ze zijn onhandig, vertederend en grappig. Maar onze liefde voor kleine katjes kan ook voortkomen uit hun gelijkenis met baby's, zo blijkt uit onderzoek. Hun grote ogen, ronde hoofdjes en ondeugend gedrag triggert ons ouderlijk instinct, waardoor we ze onmiddellijk willen vertroetelen. 

Lees ook: Slaapkwaliteit: is een huisdier mee in bed nemen een goed idee?

Een kat hebben is goed voor je gezondheid

Wetenschappelijk onderzoek wijst ook voortdurend op het rustgevende effect van katten op onze lichamelijke en vooral geestelijke gezondheid.

  • Katten verlichten stress
Het simpele contact met de vacht van een kat heeft een kalmerend effect. Het spinnen van de kat heeft een nog krachtiger, zelfs therapeutisch effect. In 2002 testte dierenarts Jean-Yves Gauchet het effect van dit zachte ‘bromgeluid’ op 50 vrijwilligers en hij merkte dat de trillingen de productie van serotonine en endorfine in de menselijke hersenen stimuleerde. Deze ‘spintherapie’ zou dus, naast een antistress effect, een positieve impact hebben op ons humeur, onze slaap en onze bloeddruk.

  •  Katten verlagen het risico op overlijden door hartaanval
Uit een tienjarige studie onder meer dan 4.000 Amerikanen bleek dat kattenbezitters 30% minder kans hadden om aan een hartaanval te overlijden. De wetenschappers, onderzoekers van het Stroke Institute van de Universiteit van Minnesota, veronderstelden dat de positieve effecten van katten op psychologische stress en angst een invloed hadden op de cardiovasculaire gezondheid.

  • Katten hebben een positief effect op kinderen met een autismespectrumstoornis
Uit een studie bleek dat katten waardevolle emotionele steun bieden aan kinderen met een autismespectrumstoornis. De relatie tussen het dier en het kind helpt het kind zijn sociaal gedrag te verbeteren, empathie te ontwikkelen en verlatingsangst te verminderen. 

Lees ook: Een huisdier maakt je gelukkig en het is goed voor je gezondheid

Pas op voor een kattenbeet en kattenkrab

Katten, hoe schattig ze ook zijn, zijn onvoorspelbare dieren. De klauwen en het speeksel van een kat dragen echter veel ziektekiemen die een risico vormen voor ernstige infecties bij mensen (bijvoorbeeld kattenkrabziekte of pasteurellose).

In geval van een kattenbeet of –krab kan je dus best de wond schoonmaken met water en zeep. Raadpleeg zeker je arts als er roodheid of zwelling optreedt. Vooral als de wond vlakbij een gewricht of pees zit. Een behandeling met antibiotica kan dan nodig zijn. 

Lees ook: Wat moet je doen bij een krab van een kat?

Bronnen: 
https://www.frontiersin.org
https://www.nature.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 
https://www.cats.org.uk
https://www.annualreviews.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram