Wat geef je je kat te drinken?

123-dieren-kat-poes-drinkt-water-07-15.jpg

nieuws Het is een gangbaar idee dat een volwassen kat melk moet drinken, maar dat is helemaal niet zo. Een kat heeft water nodig.
Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren.

Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …). Het is belangrijk dat het dier permanent een gevulde drinkbak heeft zodat het kan drinken wanneer het daaraan behoefte heeft. En het water in de drinkbak moet minstens tweemaal per dag ververst worden (bv. ’s morgens en ’s avonds).

De hoeveelheden

De behoefte varieert van dier tot dier. Er wordt algemeen aangenomen dat een kat per kilogram lichaamsgewicht dagelijks 40 tot 60 ml water moet drinken, maar dat kan oplopen tot 100 ml (vooral als het warm is). De voeding speelt eveneens een belangrijke rol omdat kattenbrokken veel minder water bevatten dan blikvoer (de verpakking zorgt voor behoud van het vocht).
Er is heel eenvoudige test om te weten of je kat voldoende drinkt: gebruik gedurende enkele dagen een maatbeker bij het vullen van de drinkbak. Telkens voor je het water ververst, giet je het resterende water terug in de maatbeker om het verschil te meten.

De kat drinkt te veel

Drinkt het dier meer dan 100 ml per kilogram lichaamsgewicht bij een gematigde temperatuur, dan is dat te veel. Dat doet vragen rijzen. Men spreekt dan van polydipsie , dat is een bovenmatig dorstgevoel met een verhoogde opname van vocht. Ook de urineproductie neemt toe. Dat kan te wijten zijn aan fysieke factoren (zoals bv. diabetes) of psychologische (zoals potomanie, een onweerstaanbare drang om voortdurend te drinken). Indien dat gedrag aanhoudt (het kan ook van voorbijgaande aard zijn), is het noodzakelijk om een dierenarts te raadplegen.

De kat drinkt niet voldoende

Minder dan 30 ml per kilogram is te weinig. Als de kat buiten kan, heeft zij misschien ergens anders een drinkplaats gevonden waar ze haar dorst laaft wanneer ze op stap is. Maar het is weinig waarschijnlijk dat dat finaal de reden is van het zwakke drinkpatroon thuis. (Al was het maar omdat het dier toch ook niet permanent buiten is). Wat moet er in dat geval nagekeken worden?
De drinkbak: sommige katten houden niet van een drinkbak in kunststof. Misschien omdat die een plastieksmaak aan het water geeft (in dat geval kan men overschakelen op een drinkbak in glas) of omdat ze graag duidelijk zien wat ze drinken (in dat geval is een transparante drinkbak een mogelijke oplossing, zo kan het dier zien of het water helder is), of omdat ze liever van een straal drinken (dan is een drinkfontein geschikt; het is inderdaad zo dat veel katten graag hun dorst lessen aan de kraan).
De smaak: misschien is het de smaak van het drinkwater (uit de waterleiding) die het dier niet bevalt. En als een kat iets niet lust… dan lust hij het niet! Probeer het dan eens met gefilterd water, met regenwater of met flessenwater. Een truc is om de kat – zeker als het zeer heet is – ijsblokjes met vleesjus te voederen. Daar is ze verzot op!

Helpt dat allemaal niet en zijn er verontrustende signalen, dan kan je beter een dierenarts raadplegen. Indien de huidplooi enkele seconden zichtbaar blijft, wanneer je de huid van de kat zacht toeknijpt, dan betekent dat dat het dier begint te dehydrateren. Als die plooi nog langer blijft en de huid niet vanzelf terug op zijn normale plaats komt, dan is er wellicht sprake van gevorderde dehydratatie.


Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram