Gezondheidstips open haard en houtkachel

Laatst bijgewerkt: mei 2020
open-haard-2.jpg

nieuws Een open haard, kolen- of houtkachel zijn de grootste milieuvervuilers in huis. Tijdens het stoken, komen gassen en deeltjes vrij die slecht zijn voor de gezondheid van de bewoners én de buren.In huizen waar gestookt wordt, zijn hoge gehalten gemeten van fijnstof en schadelijke rookdeeltjes zoals PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Dit is een groep van teerachtige stoffen die ontstaan bij een onvolledige verbranding. Sommige PAK’s zijn kankerverwekkend, bijvoorbeeld benzo(a)pyreen. Bij een verkeerd gebruik van een houtkachel of open haard kunnen ook dioxines ontstaan, die net als sommige PAK’s zeer gevaarlijk voor de gezondheid zijn.
Vooral kinderen kunnen in huizen waarin regelmatig hout wordt gestookt vaker last krijgen van luchtwegklachten zoals verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Personen met astma, bronchitis, longemfyseem of hartziekten reageren extra gevoelig op deze stoffen. Als een huisgenoot gevoelige longen of hartklachten heeft, kunt u beter geen open haard of houtkachel aanschaffen. Een toestel op basis van stralingswarmte, zoals een tegel- of speksteenkachel of een gasgestookt toestel is dan een betere keus.
De manier waarop u stookt, bepaalt voor een groot deel welke gezondheidsrisico’s voor uzelf en/of uw buren optreden.

1. Veel mensen kopen een open haard of kachel met een te groot vermogen. Hierdoor wordt het bij voluit stoken al gauw te warm in de woning. Om dit tegen te gaan wordt het vuur getemperd, door de luchttoevoer te verminderen. Er is dan sprake van onvolledige verbranding, waarbij schadelijke gassen vrijkomen, zoals koolmonoxide en roet. Deze gassen zijn slecht voor de gezondheid en voor het milieu.
2.Donkere rook duidt op een onvolledig verbrandingsproces. Dit kan komen door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook wijst er op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.
Kies om dit te voorkomen een open haard of houtkachel met de juiste capaciteit. Laat u hierover informeren door de verkoper van stooktoestellen.

3. Door te kiezen voor toestellen op gas en gesloten toestellen beperkt u de kans op schadelijke effecten. Als u vaste brandstoffen wilt stoken, kunt u het beste een toestel met een hoog rendement aanschaffen, zoals een tegel- of speksteenkachel.

4. Het is belangrijk om goed te ventileren tijdens het stoken. Hierdoor komt er verse lucht in huis en krijgt het vuur genoeg zuurstof om te branden en worden vervuilende stoffen afgevoerd. In goed geïsoleerde woningen met weinig kieren en naden moet extra worden geventileerd. Bij onvoldoende luchttoevoer kan namelijk een vergiftiging ontstaan door het geurloze koolmonoxide.

Lees ook: Opletten voor koolstofmonoxide-vergiftiging!

5. Laat uw stooktoestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur en laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen.

6. Houdt ook rekening met uw omgeving, zeker op windstille dagen. In een dergelijke situatie blijft de rook van het haardvuur om het huis hangen, waardoor de concentratie van fijnstof en schadelijke rookdeeltjes te hoog kan worden. Uit onderzoek van het ministerie van VROM blijkt dat 17% van de Nederlanders (ernstige) last heeft van het stookgedrag van buren. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, kunnen gezondheidsklachten krijgen door de laaghangende rook.

7. Volgens de Vlaamse milieureglementering mag je enkel kolen en onbehandeld hout verbranden in kachels en openhaarden. Hout-, bruinkool- of zaagselparafinnebriketten kan je ook gebruiken. Houtbriketten zijn trouwens zeer milieuvriendelijk, zolang je ze maar droog bewaart.
Stook alleen hout dat 1 of 2 jaar gedroogd is en dat tenminste vuistdik is.

Volgende brandstoffen mogen niet gestookt worden:
• Sloophout;
• Geïmpregneerd of verduurzaamd hout;
• Geverfd of gebeitst hout;
• Multiplex of spaanplaat;
• Kunststof;
• Huishoudelijk afval (textiel, kunststof en overige afvalmaterialen);
• Oud papier en karton


bron: (Nederlands) Ministerie van VROM, www.vlaamseinfolijn.be


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram