Wat als je alcoholhoudende handgel in je ogen krijgt?
nieuws Het voorbije jaar kreeg het Antigifcentrum meer dan 65.000 oproepen. Een record. Opvallend was dat veel mensen informeerden naar wat je moet doen als je spatten alcoholgel in je oog krijgt. Snel handelen is de boodschap om blijvende oogschade te vermijden.
Onmiddellijk spoelen
De hoge concentratie alcohol in zo’n desinfecterende alcoholgel kan een chemische brandwonde veroorzaken op het hoornvlies met blijvende zichtschade als gevolg. Het is dan ook cruciaal om onmiddellijk vijftien tot twintig minuten lang je oog te spoelen met lauw, stromend water. Wie contactlenzen draagt, kan die best eerst uitdoen.
Lees ook: Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem
Blijvende schade
Aangezien de handgel een prikkende of brandende pijn veroorzaakt, ben je echter automatisch geneigd om snel actie te ondernemen. In het overgrote merendeel van de gevallen is het probleem dan ook opgelost na het spoelen, zonder blijvende schade. Ervaar je toch nog steeds pijn? Dan ga je best langs bij een oogarts of naar de spoedafdeling van het ziekenhuis om je oog te laten onderzoeken, maar ook dan is de kans klein dat je zicht blijvend aangetast is. Pas als het product langdurig in het oog blijft, loop je risico. “Beter één keer te veel of te snel spoelen, dan één keer te weinig of te laat”, zo meldt het Antigifcentrum (telefoonnummer: 070/245.245).
Hoe kan je voorkomen dat handgel in de ogen terechtkomt?
Je plaatst dispensers best niet op de ooghoogte van jonge kinderen. Het best kan jij het pompje gebruiken en nadien met de gel de handen van je kind inwrijven. Er bestaan ook beschermende omhulsels die spatten voorkomen. Kan je de handen wassen met zeep? Dan geniet dat de voorkeur.
Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?
Kunnen alcoholgels in brand vliegen?
Een goedwerkende desinfecterende handgel heeft een alcoholpercentage van 70%. Handgels zullen niet zomaar in brand vliegen, maar bewaar ze door het hoge alcoholpercentage toch best niet dicht bij warmtebronnen. Wacht ook tot de gel is ingedroogd voor je bijvoorbeeld een sigaret aansteekt.
Bronnen:
Lees ook: Wat kan je doen tegen huidkloven?
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist