Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Alweer een blauwe plek? Dit maakt je gevoeliger

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Sta jij altijd vol blauwe plekken? Dan hoef je zeker niet per se een kwajongen of overdreven onhandig persoon te zijn, sommigen zijn nu eenmaal gevoeliger aan blauwe plekken dan anderen. Hoe dat kan? Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een aantal factoren, zoals leeftijd, medicatie of voeding een rol kunnen spelen.

Een blauwe plek is een onschadelijke bloeduitstorting, veroorzaakt door het knappen van de bloedvaatjes. Sommige personen hebben quasi nooit last van blauwe plekken, anderen krijgen ze dan weer zodra ze slechts een kleine tik te verduren krijgen. De Amerikaanse dokter Roy Silverstein van het Medical College of Wisconsin Division of Hematology and Oncology ontdekte een aantal factoren die onze gevoeligheid aan blauwe plekken kunnen beïnvloeden.

Leeftijd? Hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je bent aan blauwe plekken. De huid en het weefsel rond de bloedvaten wordt immers dunner, waardoor een klap of tik de bloedvaten sneller kan doen knappen. Maar niet enkel je fysieke leeftijd speelt een rol, want ditzelfde proces doet zich ook voor bij personen met een sterk verouderde huid door overmatig zonnen of roken.

Medicatie? Ook sommige vormen van medicatie verdunnen de huid, waardoor je sneller een blauwe plek krijgt. Vooral medicatie dat corticosteroïden bevat om infecties aan de luchtwegen of astma te bestrijden.

Gebrek aan vitamines? Een gebrek aan vitamines, zoals vitamine C of D, kunnen eveneens blauwe plekken veroorzaken. Al sluit dokter Roy Silverstein dit uit als een belangrijke reden voor overgevoeligheid. Het voedingspatroon in de westerse wereld biedt volgens hem voldoende vitamines.

Zeldzame ziektes? Een aantal zeldzame ziektes veroorzaken een daling van het aantal bloedplaatjes in het bloed, waardoor het bloed niet zo snel meer kan stollen. De allerkleinste tik kan dan meteen een reusachtige blauwe plek teweegbrengen. De arts benadrukt echter dat dit slechts om 'zeldzame' gevallen gaat. De andere factoren spelen een veel grotere rol.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151031_01948509


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram