Wintertijd: hoe beperk je de gevolgen van de uurverandering?

123-biol-klok-opstaan-wakker-uurw-01-19.jpg

nieuws

In de nacht van 28 op 29 oktober 2023 gaat de wintertijd in. Je moet de klok één uur achteruit zetten, wat betekent dat je nachtrust met één uur wordt verlengd. Hierdoor is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker. Terugzetten van de klok vraagt om enige aanpassing van ons slaapritme. 

Lees ook: Winteruur: (wanneer) wordt de uurverandering nu afgeschaft?

Hoe kunnen we de impact van de uurverandering beperken?

Dat lukt meestal goed als je het normale dag-/nachtritme aanhoudt. Sommige mensen kunnen last hebben van concentratiemoeilijkheden op het werk, depressiviteit of agressie en zelfs eetproblemen, maar na een tweetal dagen zou je moeten gewend zijn aan het nieuwe uur. Bij de invoering van het zomeruur zijn de problemen soms iets groter. Met de ingang van de wintertijd komt de menselijke biologische klok namelijk terug in het normale ritme. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd duurt de dag eenmalig 25 uur. Dat ligt dichter bij ons natuurlijke ritme en zorgt bij veel mensen voor een kleine, onbewuste afname van stress. Het zou zelfs leiden tot een kortstondige daling van het aantal hartinfarcten. Dankzij de wintertijd slapen veel mensen ook beter slapen, of voelen ze zich beter uitgeslapen, vooral tijdens de eerste dagen.

Enkele tips om zo weinig mogelijk last te ervaren van de overgang naar de wintertijd:

  • Als je uit ervaring weet dat je moeite hebt om je aan te passen aan het nieuwe uur, zou je in de dagen voor de uurwissel de bedtijd met 15 minuten per dag kunnen verschuiven, in plaats van ineens met één uur. Ga dus elke dag een kwartiertje later slapen en sta ook iets later op.
  • Wees ’s morgens, als de wekker gaat, meteen actief en zorg voor veel licht en veel geluid.
  • Probeer overdag zo veel mogelijk buiten te zijn. Wanneer je ’s ochtends in het donker naar je werk vertrekt en ’s avonds in het donker terug thuis komt, heb je nauwelijks daglicht gezien.
  • Volgens sommige studies in het buitenland zou de invoering van het winteruur tijdens de eerste weken gepaard gaan met een stijging van het aantal verkeersongevallen met voetgangers en fietsers. Neem daarom je voorzorgen als je kinderen ’s morgens in het donker naar school vertrekken. Als ze met de fiets gaan, moeten ze zeker licht hebben. Als ze te voet gaan, kan je ze een fluorescerend vestje aantrekken. Bij het oversteken is het extra opletten geblazen.

Lees ook: Hoe help je kinderen bij de omschakeling naar het winteruur?

Bronnen:
https://www.frankdeboosere.be
https://www.timeanddate.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram