Verhoogd risico op beroerte bij gebruik tibolon (Livial®) door oudere vrouwen

livial-180.jpg

nieuws Uit recent onderzoek blijkt dat tibolon (de werkzame stof van Livial) het risico op beroerte bij oudere vrouwen verhoogt. Tibolon is een hormonaal produkt dat in België geregistreerd is voor de symptomatische behandeling van menopauzale warmte-opwellingen, maar niet ter preventie van osteoporose. In Nederland wordt het wel voorgeschreven voor de behandeling van botontkalking (osteoporose) bij vrouwen ouder dan 60 jaar. Na gemiddeld 2,4 jaar gebruik zijn er sterke aanwijzingen dat het risico op een beroerte 2,5 maal hoger is bij vrouwen die met tibolon worden behandeld ten opzichte van vrouwen die met een placebo (neppil) worden behandeld.
In een mededeling adviseert de Belgische Menopauze Vereniging tibolone niet te gebruiken bij oudere postmenopauzale vrouwen zonder klachten en bij vrouwen die een verhoogd risico op CVA hebben. Het merendeel van de vrouwen die momenteel tibolone gebruiken, doen dit om hun menopauzale klachten te verlichten. Zij zijn gemiddeld 10 jaar jonger dan de patiënten uit de studie.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram