Stoelgang van je baby: wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?

minimi_stoelgang-baby.jpg

dossier

Het is een uitzondering op de regel als je baby een 'abnormale' stoelgang heeft. Daarnaast is het normaal dat de luier van je baby er de ene dag zus en de andere dag zo uitziet. Maar een paar simpele richtlijnen kunnen handig zijn om te bepalen of je je zorgen moet maken of niet.

Kleur

De stoelgang van je baby bestaat uit verteerd eten, bacteriën en gal. Gal is een bijproduct van je lever dat terecht komt in je darmen en grotendeels verantwoordelijk is voor de kleur van de uitwerpselen van je baby.Daarnaast is het eten van je baby ook een belangrijke factor. Zo zullen de uitwerpselen van je baby eerder geel zijn als je borst- of flesvoeding geeft. Eet je kleintje graag spinazie? Dan zal je groenige uitwerpselen in de luier vinden. En bieten zorgen voor een roodbruine luier. Dus als je baby de ene dag een knalgroene stoelgang heeft en de dag daarna weer geel, hoef je je geen zorgen te maken.

Consistentie

De stoelgang van een baby of een peuter kan verschillende consistenties aannemen: zo dik als pindakaas of platter zoals yoghurt. Als je kleintje zijn of haar luier vult met kleine bolletjes ontlasting, dan zou het kunnen dat je baby geconstipeerd is. Als dit lange tijd aanhoudt, kan je best even contact opnemen met je kinderarts.

Timing

Hoe vaak je baby een grote boodschap doet is eigenlijk niet zo belangrijk, maar veel ouders maken zich er toch zorgen over. Daarom een paar simpele richtlijnen. Als je baby na zes maanden nog steeds vaker dan 4 keer per dag een grote boodschap doet, klopt er misschien iets niet. Minder dan een keer per dag voor baby's die borstvoeding krijgen is te weinig.

Geur

De geur is afhankelijk van hoe lang de uitwerpselen in de darmen hebben gezeten. Want hoe langer de bacteriën er invloed op hebben, hoe sterker de geur wordt. Let wel op wanneer je baby een heel erg stinkende luier of zuur geurende pamper heeft, dat kan een teken zijn van een allergie of intolerantie. Neem dan voor alle zekerheid even contact op met de kinderarts.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Zoals je hierboven al leest, zijn de meeste kleuren en geuren geen reden tot paniek. Maar als je de volgende dingetjes ziet in de luier van je kleintje, kan je toch het best even naar de dokter bellen.

  • Als de uitwerpselen wit of zwart zijn. Wit is een teken dat je baby niet voldoende gal aanmaakt en zwart kan een teken zijn dat er bloed in de darmen van je baby zit.
  • Als je baby heel hard huilt als hij of zij een grote boodschap doet of als er bloed bij zijn of haar stoelgang zit.
  • Als er slijm in de pamper van je kleintje zit. Dat kan een teken zijn van ontsteking of intolerantie.
  • Als de stoelgang van je kleintje drastisch verandert wanneer je nieuw voedsel introduceert. Dan hoef je niet noodzakelijk naar de arts te bellen, maar dat kan wel een teken zijn dat je baby nog niet klaar is voor dat specifiek eten.
  • Als je kleintje, wanneer het ouder is dan 1 jaar, heel loperige stoelgang produceert. Dat kan gevaarlijk zijn voor uitdroging.

Bron:
https://www.parents.com  

Lees ook: Hoe kan je de pijn verzachten als de eerste tandjes doorkomen?


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram