Stoelgang van je baby: wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?

In dit artikel
Stoelgang van je baby: wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?

dossier

Als je de gewoonte hebt om de luier van je kind te controleren bij het verschonen, dan heb je vast al gemerkt dat de kleur, geur en consistentie van de ontlasting van je baby kan variëren. Vaak zijn deze veranderingen normaal en hebben ze te maken met het dieet van je kind. Maar soms kunnen ze duiden op een gezondheidsprobleem. Wat is normaal? Wanneer moet je je zorgen maken? 

Lees ook: Hoe kan je de pijn verzachten als de eerste tandjes doorkomen?

Kleur stoelgang baby

minimi_stoelgang-baby.jpg
De ontlasting van je baby bestaat uit verteerd voedsel, bacteriën en gal. Gal is een vloeistof die door de lever wordt geproduceerd en in de darmen terechtkomt. Het is grotendeels verantwoordelijk voor de kleur van de ontlasting van je baby. Bij de geboorte ziet de ontlasting van een pasgeborene eruit als een heel donkergroene, bijna zwarte, kleverige substantie, zoals erwtenpuree. Dit is meconium, de eerste ontlasting van de baby. Het bevat darmresten en vruchtwater en is volledig geurloos. Vervolgens bepaalt het dieet van je baby voor een deel de kleur van zijn ontlasting. Zijn ontlasting zal bijvoorbeeld eerder mosterdgeel zijn als je hem alleen moedermelk of flesvoeding geeft. Heeft je peuter spinazie gegeten? Dan vind je groenige poep in zijn luier. Wortelen maken ze meer oranje, terwijl rode bieten ze rood maken.  Dus als je baby de ene dag heldergroene ontlasting heeft en de volgende dag gele, maak je dan geen zorgen.

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Consistentie stoelgang baby

De ontlasting van een baby of peuter kan verschillende consistenties hebben: dik zoals pindakaas of meer vloeibaar zoals yoghurt. Nieuwe voedingsmiddelen introduceren kan de ontlasting tijdelijk zachter maken.

Als je baby zijn luier vult met goed gevormde ontlasting of kleine balletjes, kan je baby last hebben van verstopping. Als de ontlasting kan rollen, is het te hard en moet je de hydratatie van je baby in de gaten houden. Als dit aanhoudt (langer dan 3 dagen), kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Lees ook: 8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten

Hoe vaak stoelgang baby?

De frequentie waarmee je baby poept is eigenlijk niet zo belangrijk, maar veel ouders maken zich er zorgen over. Hoe weet je wanneer het te veel of te weinig is? Als je baby na de leeftijd van zes maanden meer dan 4 keer per dag poept, praat dan met je kinderarts. Omgekeerd is minder dan één keer per dag voor een baby die borstvoeding krijgt te weinig.

Geur stoelgang baby

De geur hangt af van hoe lang de ontlasting al in de darmen zit. Hoe langer de bacteriën er invloed op hebben (hoe langer het in de darm blijft), hoe sterker de geur wordt. Als je baby een erg stinkende luier heeft, of een luier met een bijzonder scherpe geur zoals ammoniak of azijn (die je meestal snel opmerkt), kan dit een teken zijn van een voedselallergie of -intolerantie. Nogmaals, vraag je kinderarts om advies.

Als de geur van de ontlasting van je baby verandert als gevolg van een antibioticakuur, kun je dit ook aan je arts melden.

Lees ook: Luieruitslag: hoe voorkomen en behandelen?

Stoelgang baby: wanneer naar de dokter?

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn de meeste kleuren en geuren van de ontlasting geen reden voor ongerustheid. Maar als je een van de volgende dingen opmerkt, kun je het beste een arts raadplegen:

  • De ontlasting is wit of zwart. Wit is een teken dat je baby niet genoeg gal produceert en zwart kan een teken zijn dat er bloed in de darmen van je baby zit.
  • Je baby huilt hard als hij poept, of je ziet bloed in zijn ontlasting.
  • Er zit veel slijm (flegma) in de luier van je peuter. Dit kan een teken zijn van ontsteking of intolerantie.

Als de stoelgang van je kind drastisch verandert als je een nieuw voedingsmiddel introduceert, hoef je niet per se de dokter te bellen, maar het kan wel een teken zijn dat je baby nog niet klaar is voor dat specifieke voedingsmiddel.

Als je peuter, ouder dan een jaar, erg vloeibare en frequente ontlasting heeft. Diarree kan een oorzaak zijn van snelle uitdroging. Zoek in dat geval onmiddellijk medische hulp.

Lees ook: Getuigenis: "Mijn baby heeft een ernstige koemelkallergie"

Bronnen:
https://www.parents.com
https://www.msdmanuals.com
https://www.mayoclinic.org


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram