De voordelen van een gentle sectio of natuurlijke keizersnede

Laatst bijgewerkt: mei 2022
In dit artikel
De voordelen van een gentle sectio of natuurlijke keizersnede

dossier

Bij een gentle sectio of natuurlijke keizersnede probeert men zoveel mogelijk de natuurlijke bevalling na te bootsen. De baby kruipt zelf uit de buik, de ouders worden meer betrokken en kunnen hun kindje zien geboren worden. De baby kan ook onmiddellijk bij de moeder terecht voor huid-op-huidcontact.

Als je op voorhand weet dat je zal bevallen met een keizersnede, kan je kiezen voor een gentle sectio in een ziekenhuis waar men deze procedure uitvoert. Soms wordt echter pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. Dan is een gentle sectio meestal niet aan de orde, omdat daarvoor een uitgebreider medisch team nodig is.

Lees ook: Vertragen keizersnedes de ontwikkeling van baby’s?

Gentle sectio en traditionele keizersnede: wat is het verschil?

123-pasgeb-baby-geboorte-03-19.jpg
  • De omstandigheden in de operatiezaal zijn anders bij een gentle sectio: de temperatuur is warmer, storende prikkels en omgevingsgeluid, zoals monitors, worden beperkt. Als je wil, kan je zelfs je eigen muziek kiezen.
  • Bij een traditionele keizersnede houdt men het afdekdoek omhoog. Tijdens een gentle sectio gebruikt men een transparant doek of laat men het afdekdoek zakken, van zodra het hoofdje van de baby zichtbaar wordt. Zo kunnen beide ouders hun baby zien geboren worden.
  • Bij een standaard keizersnede haalt men de baby ietwat abrupt uit de baarmoeder, maar bij een gentle sectio wil men zoveel mogelijk het tempo van een vaginale geboorte nabootsen. De baby kruipt als het ware zelf uit de buik met behulp van de samentrekkende baarmoeder, en eventueel de gynaecoloog. Dit noemt men ‘walking the baby out’.
  • In tegenstelling tot bij een traditionele keizersnede knipt de arts de navelstreng niet meteen door. Zo krijgt de baby nog extra zuurstof- en ijzerrijk bloed uit de placenta. De baby komt onmiddellijk huid-op-huid bij de moeder na een korte check door de kinderarts. Hij mag ook al aan de borst gelegd worden. Bij een traditionele keizersnede neemt de kinderarts de baby onmiddellijk mee voor onderzoek en de baby komt pas na een uurtje terug bij de moeder. Zo mist de moeder het eerste uur huid-op-huidcontact dat zo belangrijk is voor het hechtingsproces.

Lees ook: De navelstreng bij de geboorte laten uitkloppen of melken: wat is dat?

Wat zijn de voordelen van een gentle sectio?

  • Als je een trauma hebt opgelopen bij een eerdere keizersnede, kan een gentle sectio je helpen om het gevoel van controle terug te krijgen in een situatie waarin je je anders machteloos zou voelen.
  • Een gentle sectio laat je toe om het eerste levensuur van je baby samen met hem door te maken. Dit versterkt onmiddellijk al jullie band.
  • Je hebt het gevoel dat je een actieve rol hebt gespeeld bij de geboorte, in plaats van een passieve.
  • Baby’s hebben een beter gereguleerde lichaamstemperatuur en hartslag door het vroege huid-op-huidcontact. Ook wordt de borstvoeding erdoor bevorderd.
  • De band met de baby is voor de moeder een afleiding van wat ze fysiek meemaakt.

Lees ook: Waarom krijg je last van haarverlies na een zwangerschap?

Bronnen:
https://www.azstlucas.be
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram