HPV-test beter dan het traditionele uitstrijkje

nieuws Uit onderzoek onder bijna 45.000 vrouwen in de leeftijd van 29-56 jaar blijkt dat een HPV-test beter in staat is om afwijkingen te vinden dan het traditionele uitstrijkje. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papilloma virus (HPV). Daarom biedt een HPV-test significant betere bescherming tegen baarmoederhalskanker en voorloperafwijkingen dan een uitstrijkje. Dat blijkt uit onderzoek aan het VU Mdisch Centrum in Amsterdam, gepubliceerd in The Lancet Oncology.

Het onderzoek, dat over een periode van meer dan 10 jaar loopt, onderbouwt het recent rapport van de Nederlandse Gezondheidsraad waarin geadviseerd wordt het uitstrijkje in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te vervangen door een HPV-test.
De vrouwen die deelnamen aan het bevolkingsonderzoek, waar elke Nederlandse vrouw vanaf 30 jaar een uitnodiging voor krijgt, werden verdeeld over twee groepen. In de eerste ronde werd een groep zowel op HPV als met het traditionele uitstrijkje getest, de andere groep alleen met een uitstrijkje. In de tweede ronde werden beide groepen op HPV en met het uitstrijkje getest. Na 5 jaar bleek dat er in de groep vrouwen die op HPV getest waren minder baarmoederhalskanker en ernstige voorloperafwijkingen gevonden werd, vergeleken met de groep vrouwen die alleen een uitstrijkje hadden gehad, en waar destijds niets afwijkends gevonden was.

In de op HPV geteste groep waren in de eerste ronde meer ernstige voorloperafwijkingen gevonden dan in de groep die alleen een uitstrijkje had gekregen. De gevonden afwijkingen bleken voornamelijk te worden veroorzaakt door HPV 16. Verder toonde het onderzoek aan dat de HPV-test niet tot overdiagnose leidt van spontaan genezende afwijkingen bij jonge vrouwen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram