Individueel risico op resistentie na gebruik van antibiotica

nieuws Een grootschalige studie in opdracht van het RIZIV toont aan dat antibioticumresistentie bij de individuele patiënt het directe gevolg kan zijn van diens eigen antibioticumgebruik.
Het veelvuldig gebruik van antibiotica is reeds lang een bekommernis op het vlak van de volksgezondheid. Antibioticagebruik is de belangrijkste risicofactor die kan leiden tot antibioticumresistentie bij bacteriën. Het gevolg van resistente ziektekiemen is een langere behandelingsduur, een hoger aantal ziektegevallen, meer sterftegevallen, en bijgevolg hogere gezondheidszorgkosten.
De studie wilde de relatie onderzoeken tussen het antibioticagebruik en het voorkomen van resistentie bij de individuele patient, zowel in Belgische zorginstellingen als de ambulante praktijk. Deze studie is gebaseerd op een totaal van 105.198 stalen komende van 16 laboratoria en 44.365 patiënten (periode 2005).

De studie bevestigt dat er wel degelijk een associatie bestaat tussen het gebruik van antibiotica en het ontstaan van resistentie bij diezelfde patiënt.
Zo toont de studie aan dat
- de kans op infectie of dragerschap met de ziekenhuisbacterie MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus) reeds na één dagdosis verhoogt met 30%
- wanneer een patiënt een 10-daagse antibioticumkuur krijgt, het risico op MRSA 16 maal verhoogd zal zijn
- ook bij mensen die in woon- en zorgcentra verblijven het risico op MRSA 3,5 maal hoger blijkt te liggen.

Voor een hele reeks belangrijke ziektekiemen werden sterke associaties gevonden tussen de hoeveelheid voorgeschreven antibiotica en voorkomen van resistentie: Staphylococcus aureus, coagulase negatieve stafylokokken, Escherichia coli, en Klebsiella pneumoniae. Dit werd uitgesproken aangetoond voor beta-lactam antibiotica (penicillines, cefalosporines) en chilononen, die samen goed waren voor 63,45% van het totale antibioticumgebruik binnen de studiepopulatie. Voor pneumokokken nam resistentie toe na het gebruik van onder meer macroliden en lincosamiden.

De volledige studie kan geraadpleegd worden op:
http://riziv.fgov.be/drug/nl/statistics-scientific-information/resistance_antibiotic/index.htm


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram