Angst voor naalden? Dat kan wijzen op 3 fobieën

Laatst bijgewerkt: maart 2021
123-spuit-vacc-10-18.png

nieuws De angst voor injectienaalden en spuitjes mag niet worden verward met de angst voor andere naalden, pinnen of de angst voor scherpe voorwerpen. Het gaat weldegelijk om drie verschillende fobieën.

Trypanofobie
Als je naalden en spuiten haat en huivert bij het idee van een bloedtest of een vaccin, dan heb je waarschijnlijk trypanofobie. Trypanofoben hebben een panische angst voor injecties of naaldprikken. Het komt vaak voor: ongeveer een kwart van de bevolking zou aan trypanofobie lijden, al zijn er natuurlijk gradaties. Gewoonlijk stijgen de bloeddruk en de hartslag naarmate het moment van de prik nadert. Als het zover is, neemt de bloeddruk een flinke duik, wat tot flauwvallen kan leiden.
Belonefobie
Belonefobie is een fobie voor naalden en pinnen. Dat kunnen naainaalden zijn, veiligheidsspelden, haarspelden… De angst gaat dus veel verder dan bij trypanofobie. Belonefobie wordt vaak gelinkt aan de angst voor bloed (hematofobie).
Aicmofobie
Aicmofobie staat voor de morbide angst voor scherpe voorwerpen zoals potloden, naalden, messen, kompassen, het scherpe uiteinde van een paraplu, of zelfs een wijzende vinger. Aicmofobie kan het dagelijks leven ernstig verstoren.

Fobieën kan je behandelen met onder andere hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie, en indien nodig met medicatie (anxiolytica en antidepressiva).

Lees ook: Hoe ontstaat angst?


auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram