Link voeding en ADHD nogmaals bewezen: fewfoods-dieet verandert hersenactiviteit

123-kind-voed-appel-burger-allergie-08-16.jpg

nieuws

Eerdere studies hadden al aangetoond dat de juiste voeding, met name het fewfoods-dieet, symptomen van ADHD kan onderdrukken. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten nu ook de achterliggende mechanismen, dus wat er precies in de hersenen gebeurt als kinderen met ADHD dat dieet volgen.

RED-dieet

Honderd jongens tussen 8 en 10 jaar namen deel aan die ‘BRAIN’-studie, wat staat voor Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition. Na een inloopperiode van twee weken volgden ze vijf weken lang het Restricted Elimination Diet (het RED-dieet). Dat is een fewfoods-dieet, waarbij je een aantal weken slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen mag eten, om te zien of voeding een invloed heeft op je gedrag. In de strengste fase van het eetschema kregen de kinderen enkel rijst, kalkoen, bepaalde groenten, peren, olijfolie, thee, verrijkte rijstdrank en water voorgeschoteld. Doorheen de studie werd de ouders gevraagd om drie keer een vragenlijst in te vullen die de symptomen van ADHD in kaart bracht, en daarnaast werd ook tweemaal een hersenscan gemaakt.

Lees ook: Het effect van voeding op ADHD: wat werkt en werkt niet?

Impact op hersenactiviteit

Uit de vragenlijsten bleek dat na het dieet 63 procent van de jongens beduidend minder symptomen van ADHD vertoonde dan ervoor. En belangrijker nog: de hersenscan bevestigde dat. Hoe sterker de symptomen waren afgenomen, hoe meer de activiteit toenam in een bepaalde hersenzone die vooral actief is in periodes van rust. Ter verduidelijking: Rilatine, het meest gebruikte ADHD-geneesmiddel, geeft hetzelfde effect in dat hersengebied.

Voor het eerst zijn wetenschappers er dus in geslaagd om het effect van het fewfoods-dieet op ADHD ook effectief te registreren in de hersenen. Dat geeft extra wetenschappelijke onderbouwing aan wat andere studies eerder al aantoonden.

Lees ook: Veroorzaakt ADHD-geneesmiddel groeiachterstand?

Veelbelovend

Onderzoekers willen nu werk maken van een eenvoudige test om te kunnen voorspellen of een kind met ADHD al dan niet baat zou hebben bij het RED-dieet. In de toekomst zou ook een makkelijker dieet of zelfs een voedingssupplement of probioticum ontwikkeld kunnen worden, waardoor het RED-dieet uiteindelijk niet meer nodig is.

Zelf aan de slag gaan met het fewfoods-dieet is echter geen goed idee. De voedingsvoorschriften zijn heel strikt, dus deskundige begeleiding is belangrijk, alleen al om eventuele tekorten te voorkomen. 

Bronnen:
https://research.wur.nl
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.adhdenvoeding.nl
https://www.adhd-traject.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram