Veroorzaakt ADHD-geneesmiddel groeiachterstand?

Laatst bijgewerkt: mei 2017
123-methylfenidaat-ADHD-05-17.jpg

nieuws Recent verschenen er in de pers berichten dat methylfenidaat (Rilatine, Concerta...), dat gebruikt wordt bij bij ADHD, groeiachterstand kan veroorzaken.
Het was al langer bekend dat methylfenidaat groeiachterstand kan veroorzaken bij langdurige behandeling. Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry toont nu ook aan dat het bij kinderen, die langdurig (gedurende tien jaar of tot op de leeftijd van 18 jaar) ook kan leiden tot een beperkte vermindering van de lichaamslengte op volwassen leeftijd (van - 2 tot - 2,5 cm).

In een commentaar bij dit onderzoek zegt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) dat deze resultaten enkel betrekking hebben op ADHD-patiënten die gedurende ongeveer 10 jaar behandeld werden met methylfenidaat werden behandeld. Deze resultaten mogen niet veralgemeend worden naar mensen die gedurende kortere periodes behandeld werden. Bovendien is op basis van het type onderzoek (een observationele studie) geen definitief besluit mogelijk.

Volgens het BCFI wijzigen dus de risico-batenverhouding en de plaats van methylfenidaat bij de aanpak van kinderen met ADHD niet. Bij patiënten met een formele diagnose van ADHD door een gespecialiseerd team, is methylfenidaat doeltreffend op korte termijn. Bijkomende studies zijn echter nodig om de doeltreffendheid en veiligheid van methylfenidaat op lange termijn te evalueren.

Bronnen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpp.12684/abstract
http://www.bcfi.be/nl/gows/2722
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram