Ziekten van het uro-genitaal stelsel (vrouw)

Vis kan pre- en post-natale depressie voorkomen

nieuws 19/06/2003

Vette vis zoals zalm, sardines, haring en tonijn kan helpen om pre- en post-natale depressie te voorkomen, aldus een Britse studie die eind mei 2003 werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Psychiatric Association.

lees meer »

Vaginale infecties

dossier 24/04/2003

Vaginale klachten komen voor bij ongeveer 29 vrouwen per 1.000 vrouwen. In een gemiddelde huisartsenpraktijk ziet een huisarts een- à tweemaal per week een vrouw met vaginale klachten.

lees meer »

Kwikgehalte in tonijn kan risico zijn

nieuws 28/02/2003

Het Britse voedselveiligheidsbureau Food Standards Agency raadt zwangere vrouwen aan niet te veel tonijn te eten wegens het kwikgehalte. Het advies geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven of zwanger willen raken.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mannelijke hormonen worden wakker in de lente

nieuws 3/02/2003

Als de temperaturen beginnen te stijgen, dan stijgen ook de mannelijke hormonen, zo hebben Deense onderzoekers ontdekt. De gehaltes aan testosteron en het luteïniserend hormoon, dat de afscheiding van testosteron stimuleert, beginnen te stijgen op het einde van de lente en zijn het hoogst in de zomer

lees meer »

Cannabis schadelijk voor ongeboren kind

nieuws 13/01/2003

Cannabis kan negatieve effecten hebben op een ongeboren kind, zegt een Italiaanse studie. Kinderen geboren uit moeders die tijdens de zwangerschap cannabis gebruikten, zouden volgens de studie leerproblemen ondervinden een grotere kans op hyperactiviteit hebben.

lees meer »

IVF wordt goedkoper

nieuws 7/01/2003

Binnenkort worden de hoge laboratorium-kosten die gepaard gaan met in vitro-fertilisatie (IVF), of ook kunstmatige bevruchting, volledig terugbetaald.

lees meer »

Eierstok in bovenarm gezet

nieuws 19/12/2002

Leidse gynaecologen en vaatchirurgen hebben bij een vrouw een geprepareerde eierstok verplaatst naar de bovenarm om schade door bestraling te voorkomen. De operatie, de eerste in Nederland en de tweede in de wereld, is begin dit jaar uitgevoerd.

lees meer »

Zwangerschap en zwaarlijvigheid

Zwangerschap en zwaarlijvigheid
dossier 11/12/2002

Het is bewezen dat overgewicht en obesitas een van de belangrijkste gezondheidsrisico's voor de Westerse bevolking vormen.Een zwangerschap bij een obese vrouw behoort tot de hoogrisico-zwangerschappen en ook de bevalling houdt risico's in.

lees meer »

Pil heeft geen invloed op vruchtbaarheid

nieuws 17/10/2002

Hoewel het gebruik van de anti-conceptiepil al bijna een halve eeuw de gewoonste zaak van de wereld is, kan nog steeds niet met zekerheid gezegd worden dat er geen gevaren aan verbonden zijn. Stukjes bij beetjes wordt er meer bekend over de gevolgen van pilgebruik.

lees meer »

Nieuwe test voorspelt pre-eclampsia

nieuws 10/10/2002

Pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die onvoorspelbaar kan opduiken en vaak een dramatische wending aan de zwangerschap geeft. Volgens de statistieken zijn er de laatste 10 jaar in Vlaanderen 5 vrouwen overleden aan de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging.

lees meer »

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

dossier 25/04/2002

De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het ophouden van de urine,...

lees meer »

Minder open ruggetjes door extra foliumzuur

nieuws 9/04/2002

Het verrijken van voedingsmiddelen met foliumzuur lijkt in de VS vruchten af te werpen. Sinds dit gebeurt, is het aantal geboorten van kinderen met een open ruggetje of een anencefalie (zonder hersenen) met respectievelijk 23 en 11 procent gedaald.

lees meer »

Spiraaltje beter dan pil

nieuws 1/03/2002

Het spiraal heeft meer voordelen en minder nadelen dan veel mensen denken. Dit schrijven Nederlandse gynaecologen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

lees meer »

Zaaddonor belast met erfelijke ziekte

nieuws 28/02/2002

Een spermadonor van wie tussen 1989 en 1995 het zaad is gebruikt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, blijkt een zeer ernstige erfelijke hersenaandoening te hebben. Van het zaad van de man zijn achttien kinderen verwekt bij dertien ouderparen. De nakomelingen hebben 50 procent kans dat ze de ziekte ook hebben.

lees meer »

Te veel geneesmiddelen tijdens zwangerschap

nieuws 15/01/2002

Volgens een Frans onderzoek worden er te veel geneesmiddelen gebruikt tijdens de zwangerschap. Gemiddeld werden per vrouw tijdens de volledige duur van de zwangerschap 13,6 verschillende geneesmiddelen voorgeschreven (vooral geneesmiddelen op basis van ijzer, in verband met maag- en darmstoornissen, pijnstillers en geneesmiddelen tegen huidaandoeningen).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram