Mannelijke hormonen worden wakker in de lente

nieuws Als de temperaturen beginnen te stijgen, dan stijgen ook de mannelijke hormonen, zo hebben Deense onderzoekers ontdekt. De gehaltes aan testosteron en het luteïniserend hormoon, dat de afscheiding van testosteron stimuleert, beginnen te stijgen op het einde van de lente en zijn het hoogst in de zomer (juni en juli). Vanaf de herfst beginnen ze te dalen om hun dieptepunt te kennen in de winter.
Of deze variaties in het hormoongehalte enige invloed heeft op de vruchtbaarheid of op het gedrag van mannen, is onduidelijk.
Volgens de onderzoekers zou deze seizoensvariatie een genetisch mechanisme kunnen zijn dat verwijst naar de oorsprong van de mens toen het, zoals bij de dieren, onder meer omwille van klimatologische omstandigheden belangrijk was om in bepaalde seizoenen te bevallen en dus ook vruchtbaar te worden.
Bij mannen die veel tijd buitenshuis doorbrengen werden grotere variaties vastgesteld dan bij mannen die grotendeels binnenshuis doorbrengen.
Bron: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, februari 2003.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram