Meer kans op vroeggeboorte met nieuwe partner

nieuws Volgens een Noors onderzoek lopen vrouwen die tussen de geboorte van een eerste en een tweede kind veranderen van partner een hogere kans op een premature bevalling (voor de 37ste week), een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kg) en sterfte van het kind vergeleken met vrouwen die twee kinderen kregen bij dezelfde partner.
Het onderzoek vergeleek gegevens van meer dan 30.000 vrouwen die van partner veranderden tussen twee geboortes met die van ruim 450.000 vrouwen die bij dezelfde man bleven over een periode van meer dan 30 jaar.
Bij vrouwen die van partner veranderen blijkt de periode tussen twee geboortes doorgaans iets groter te zijn en ze zijn ook iets ouder als ze zwanger worden. Maar hiermee werd rekening gehouden bij de interpretatie van de gegevens.
Een mogelijke verklaring van het vastgestelde verschil is dat vrouwen die van partner veranderen, ook nieuwe leefgewoonten aannemen die mogelijk ongunstiger zijn. Vooral hoger opgeleide vrouwen blijken 'zeer kwetsbaar' te zijn na een partnerruil.

bron: British Medical Journal, 15 november 2003

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram