Magnesium beste bij zwangerschapsvergiftiging

Laatst bijgewerkt: april 2004

nieuws Magnesiumsulfaat helpt beter tegen zwangerschapsvergiftiging dan het geneesmiddel nimodipine (Nimotop ®), zo blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1650 vrouwen met ernstige zwangerschapsvergiftiging. De resultaten van de studie, uitgevoerd in veertien ziekenhuizen in acht landen, zijn gepubliceerd in het jongste nummer van de New England Journal of Medicine.
Zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie komt voor bij 2 tot 8 procent van de vrouwen, meestal na de 24e week van de zwangerschap. Zij hebben last van een verhoogde bloeddruk en eiwit in de urine. Bij zwangerschapsvergiftiging neemt het bloedvolume van de moeder minder toe dan normaal en trekken de bloedvaten enigszins samen. De gebrekkige aanpassing van de bloedsomloop leidt tot een verminderde doorbloeding van de moederkoek (placenta), de nieren, lever en hersenen. De werking van deze organen kan daardoor langzaam verstoord raken, waardoor allerlei problemen kunnen ontstaan. In het ergste geval kan de placenta losscheuren van de baarmoederwand, kunnen de nieren uitvallen of kan een stuipaanval (eclampsie) optreden. Bloedingen in lever en hersenen en vochtophoping in de longen kunnen in zeldzame gevallen de dood van de moeder tot gevolg hebben.

Van de groep vrouwen met zwangerschapsvergiftiging (819) die in het Amerikaanse onderzoek nimodipine (Nimotop®), slikten (60 mg, elke vier uur een pilletje) kregen er 21 na de bevalling een stuipaanval, tegen zeven van de 831 vrouwen die magnesiumsulfaat (startdosis 6 of 4 gram, vervolgdosis 2 of 1 gram per uur) gedurende 24 uur per infuus kregen. Het verschil tussen het aantal stuipaanvallen in de twee groepen is statistisch significant, aldus de onderzoekers, onder meer verbonden aan de Universiteit van Utah in Salt Lake City.
Het gebrek aan werkzaamheid van nimodipine ondersteunt volgens de onderzoekers de veronderstelling dat de stuipaanvallen mogelijk worden veroorzaakt door een overvulling van de hersenbloedvaten en waarschijnlijk niet door een verminderde doorbloeding van de hersenen.
In een commentaar stelt Michael Greene, verbonden aan het Massachusetts General Hospital in Boston, dat magnesium het middel van eerste keuze is bij zwangerschapsvergiftiging.

Al eerder bleek uit een ander onderzoek onder 1700 vrouwen in acht landen (The Lancet, 1995) dat magnesium ook superieur is ten opzichte van diazepam (Valium®) en fenytoïne (Diphantoïne®). In een onderzoek onder 10.000 zwangere vrouwen in 33 landen waarvan de resultaten vorig jaar naar buiten kwamen (The Lancet), bleek magnesiumsulfaat het risico op een stuipaanval met 58 procent te verminderen ten opzichte van een placebo (nepmiddel).
Bron:refdag.nl
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram