Eierstok in bovenarm gezet

nieuws Leidse gynaecologen en vaatchirurgen hebben bij een vrouw een geprepareerde eierstok verplaatst naar de bovenarm om schade door bestraling te voorkomen. De operatie, de eerste in Nederland en de tweede in de wereld, is begin dit jaar uitgevoerd. Er is geen ruchtbaarheid aan gegeven, in afwachting van het op gang komen van de hormoonproductie van de eierstok. Dat is nu het geval.

Bij de jonge vrouw moest vanwege kanker de baarmoeder worden verwijderd. Ze moest worden nabestraald omdat uitzaaiingen waren gevonden. Straling in het buikgebied is echter funest voor de eierstokken. Verlies van de eierstokken betekent een voortijdig begin van de overgang, en onvruchtbaarheid. Jonge vrouwen die vroeg in de overgang komen worden daarnaast vroegtijdig geconfronteerd met botontkalking en een verhoogde kans op hart- en vaatziektes.Artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben daarom een van de eierstokken getransplanteerd naar de bovenarm en aangesloten op een ader en een slagader, die daar dicht bij elkaar liggen. De eierstok produceert inmiddels hormonen. Mogelijk kunnen ook rijpe eitjes na oogsten door middel van in vitro-fertilisatie (ivf) worden bevrucht, denken de Leidse artsen.
Bron: de Volkskrant


Laatst bijgewerkt: december 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram