IVF zou kans op oogkanker vergroten

nieuws Kinderen die verwekt zijn via kunstmatige inseminatie (IVF) hebben vijf tot zeven keer zoveel kans om een zeldzame vorm van netvlieskanker (retinoblastoom) te krijgen dan andere kinderen. Het is een uiterst zeldzame vorm van kanker die naar schatting slechts voorkomt bij één op 17.000 kinderen per jaar.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse VU Medisch Centrum en het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het VU Medisch Centrum is het enige behandelcentrum in Nederland voor deze oogtumor. Het centrum krijgt per jaar te maken met tien tot vijftien kinderen die de kanker hebben. De afgelopen anderhalf jaar waren daar vijf kinderen bij die verwekt zijn via IVF.
Het VU Medisch Centrum benadrukt dat de kans voor IVF-kinderen om de ziekte te krijgen heel klein is. Eerder onderzoek toonde geen verband tussen de reageerbuisbevruchting en kanker aan.
Bron: Lancet 1 februari 2003


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram