Nieuwe test voorspelt pre-eclampsia

nieuws Pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die onvoorspelbaar kan opduiken en vaak een dramatische wending aan de zwangerschap geeft. Volgens de statistieken zijn er de laatste 10 jaar in Vlaanderen 5 vrouwen overleden aan de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging. Bij 30 tot 60 vrouwen zou de pre-eclampsie een levensbedreigende omvang aannemen. Nog een groter aantal moet vroegtijdig bevallen om levensbedreigende problemen te voorkomen. Pre-eclampsie is daarmee een belangrijke oorzaak van overlijden van vrouwen tijdens de zwangerschap. Uiteraard vormt deze aandoening ook een bedreiging voor het ongeboren kind.
Probleem is dat de aandoening vaak pas wordt vastgesteld als het al te laat is.
Een Spaans onderzoeker heeft nu een nieuwe eenvoudige test op punt gesteld waarmee preeclampsie in een zeer vroeg stadium kan worden ontdekt. Ze werd eind september voorgesteld op een conferentie van de American Heart Association over hoge bloeddruk. De tolerance-hyperbaric test, of THT, kan vanaf het eerste zwangerschapstrimester worden gebruikt. Ze zou bij 93% van de vrouwen kunnen voorspellen dat ze een risico op pre-eclampsie lopen enkele maanden voor de aandoening effectief optreedt. Bij vrouwen die positief reageren op de test zou een lage dosis aspirine (100 mg voor het slapengaan), waarmee gestart wordt voor de 16de zwangerschapsweek, het optreden van pre-eclampsie dan kunnen voorkomen.
De THT vergelijkt de verwachte variatie in bloeddruk met de effectief vastgestelde variatie over een periode van 48 uur. Afhankelijk van de afwijking tussen de reële en de statistisch te verwachten bloeddruk zou men het risico op pre-eclampsie dan kunnen berekenen.
In afwachting dat deze test verder wordt uitgewerkt en eventueel beschikbaar wordt, moeten sommige klachten een alarmlicht doen branden. Deze klachten kan de zwangere vrouw zelf gemakkelijk herkennen.
• Het terug optreden van misselijkheid en braakneigingen tijdens de tweede helft van de zwangerschap is abnormaal. Ga in dat geval naar een arts voor een grondige controle naar pre-eclampsie.
• Problemen bij het plassen, een donkere verkleuring van de urine of het plots niet of slechts weinig kunnen plassen, wijst op nierproblemen.
• Een hevige pijn rechts bovenaan in de buik, misselijkheid en braken kunnen op ernstige leverproblemen wijzen.
Sommige aanwijzingen kunnen alleen opgespoord worden mits een regelmatige opvolging door de arts. Om te kunnen weten of de veranderingen enige betekenis hebben, moet de arts wel weten hoe de toestand was bij het begin, en nog liever zelfs vóór de zwangerschap.
• Een verhoogde bloeddruk, vooral na de 20ste zwangerschapsweek, vormt een belangrijke aanwijzing voor pre-eclampsie. Men mag zich echter niet al te fel uitsluitend op de verhoogde bloeddruk concentreren. Een aantal zwangere vrouwen met pre-eclampsie heeft immers géén verhoogde bloeddruk.
• Een groei-achterstand is een aanwijzing van een ernstig probleem. Een groei-achterstand kan herkend worden via een echografie.
• Eiwitten in de urine vormen eveneens een alarmsignaal.

Lees ook: Pre-eclampsie : medisch gerichte versie

Lees ook: Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)


Laatst bijgewerkt: september 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram