Bekkenspieroefeningen tijdens zwangerschap zinloos?

nieuws Bekkenspieroefeningen tijdens een zwangerschap hebben weinig of geen zin om problemen van urineverlies (incontinentie) te voorkomen, zeggen Amerikaanse onderzoekers.
De studie bekeek ruim 500 vrouwen die gedurende 12 maanden na de bevalling werden gevolgd. 11% had in meerdere of mindere mate incontinentieproblemen.
Wanneer men naar mogelijke risicofactoren keek, bleek dat vrouwen die voor de zwangerschap vaak moesten urineren, meer problemen hadden dan vrouwen die minder vaak urineren. Ook roken, zwaarlijvigheid en de duur van de borstvoeding, bleken mogelijke risicofactoren te zijn.Verder lag incontinentie hoger bij een vaginale bevalling dan bij een keizersnede,
Het volgen van bekkenspieroefeningen tijdens de zwangerschap bleek geen enkele invloed te hebben. Bij vrouwen met twee of meer kinderen was er zelfs sprake van een verhoogd risico bij dergelijke oefeningen.
De onderzoekers stellen dat hiermee niet bewezen is dat de oefeningen geen zin hebben. Het zou kunnen dat meer vrouwen met een verhoogd risico op incontinentie dergelijke oefeningen volgen, of dat de oefenprogrammas niet intensief genoeg of verkeerd worden gegeven.

Lees ook: Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

bron: Obstetrics and Gynecology, December 2003

Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram