voortplanting

Rokers moeten langer proberen

nieuws 14/11/2001

Rokende vrouwen die proberen zwanger te geraken, doen daar gemiddeld twee maanden langer over dan vrouwen die niet roken of die er minstens een jaar eerder mee gestopt zijn.

lees meer »

Pesticiden en onvruchtbaarheid

nieuws 8/10/2001

Een nieuwe Franse studie voert nieuwe bewijzen aan voor het verband tussen blootstelling aan pesticiden en chemische oplosmiddelen en mannelijke onvruchtbaarheid.

lees meer »

Leeftijd menopauze is genetisch bepaald

nieuws 14/09/2001

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen in Nederland zeggen dat de leeftijd waarop de menopauze intreedt voor 85% genetisch bepaald is. Vrouwen die willen weten wanneer ze in menopauze zullen gaan, moeten dus op de eerste plaats kijken naar de leeftijd waarop dat bij hun moeder of oudere zusters gebeurde

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Borstvoeding kan zwaarlijvigheid voorkomen

nieuws 24/05/2001

Borstvoeding kan het optreden van zwaarlijvigheid op latere leeftijd voorkomen, zo blijkt uit twee Amerikaanse studies die verschenen in het Journal of the American Medical Association. In de eerste studie van de Harvard Medical School werden meer dan 15.300 kinderen tussen 9 en 14 jaar bekeken. De kinderen die tijdens de eerste 6 levensmaanden borstvoeding kregen bleken tijdens hun tienerjaren minder last te hebben van zwaarlijvigheid dan hun leeftijdsgenoten die flessenvoeding kregen

lees meer »

Defect gen verantwoordelijk voor onvruchtbaarheid?

nieuws 10/05/2001

Een defect in één enkel gen zou verantwoordelijk zijn voor misschien wel een derde van de gevallen van onvruchtbaarheid bij vrouwen, zo zeggen Britse onderzoekers in het medische tijdschrift The Lancet. Om zwanger te kunnen worden moet een bevrucht eitje zich in de baarmoederwand kunnen nestelen.

lees meer »

Late menopauze beschermt niet tegen Alzheimer

nieuws 31/03/2001

Volgens een Nederlands onderzoek vermindert een late menopauze niet het risico op dementie en de Ziekte van Alzheimer. De onderzoekers gingen ervan uit dat een late menopauze waardoor de vrouw langer is blootgesteld aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) een lager risico op dementie op latere leeftijd zou hebben.

lees meer »

Seks OK tijdens zwangerschap

nieuws 6/03/2001

Seks mag ook op einde van de zwangerschap. In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht verhoogt seks niet het risico op een voortijdige geboorte. In tegendeel zelfs, volgens onderzoekers van de University of North Carolina zou seks zelfs in beperkte mate voortijdige geboortes kunnen voorkomen.

lees meer »

Fruitextract tegen PMS

nieuws 1/03/2001

Een extract van de vruchten van Vitex agnus castus, een aromatische struik afkomstig uit het Middellandse Zeegebied maar in onze streken niet winterhard, vormt een effectieve remedie tegen Premenstrueel syndroom (PMS),

lees meer »

Alcohol maakt vrouwen minder vruchtbaar

nieuws 22/02/2001

Zelfs kleine hoeveelheden alcohol beïnvloeden de vruchtbaarheid van vrouwen, zo blijkt uit een Deens onderzoek (gepubliceerd in het British Medical Journal). De alcoholconsumptie van de mannelijke partners bleek geen invloed te hebben op de kans op zwangerschap

lees meer »

Prenatale diagnostiek: soorten testen

dossier 14/02/2001

Het menselijk lichaam bestaat uit miljarden cellen, allen afkomstig uit 1 bevruchte eicel. Dat er tijdens het verbazingwekkend groeiproces af en toe afwijkingen ontstaan is dan ook niet zo helemaal verwonderlijk.

lees meer »

2 op 3 vroeggeboorten onvermijdbaar

nieuws 1/12/2000

Zo’n 80% van de overlijdens bij de geboorte zijn het gevolg van een vroeggeboorte. Alle inspanningen ten spijt blijft het aantal vroeggeboorten nagenoeg constant schommelen rond 5 à 10% van alle geboorten.

lees meer »

Zwangerschap en infectieziekten

dossier 1/11/2000

Gedurende de zwangerschap kunnen bij de zwangeren bepaalde infectieuse aandoeningen optreden, welke op een of andere manier schade aan de zwangerschap kunnen berokkenen. De aard van de schade is afhankelijk van het soort infectie en voornamelijk ook van de duur van de zwangerschap.

lees meer »

Foliumzuur

nieuws 1/10/2000

Drie op vier van de belangrijkste aangeboren defecten van de hersenen en de rug (met name neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje of spina bifida en een 'waterhoofd') kunnen worden voorkomen indien de vrouw in een heel vroeg stadium van haar zwangerschap voldoende foliumzuur inneemt.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram