Leeftijd menopauze is genetisch bepaald

nieuws Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen in Nederland zeggen dat de leeftijd waarop de menopauze intreedt voor 85% genetisch bepaald is. Vrouwen die willen weten wanneer ze in menopauze zullen gaan, moeten dus op de eerste plaats kijken naar de leeftijd waarop dat bij hun moeder of oudere zusters gebeurde. Andere factoren die onder meer meespelen zijn roken en het gebruik van de anti-conceptiepil.
Meestal treedt de menopause in rond de leeftijd van 50 jaar, maar het kan tot 10 jaar vroeger of later gebeuren. Vermits de vruchtbaarheid afneemt in de jaren voor de menopauze, betekent een vroege menopauze ook dat vrouwen met kinderwens best niet te lang wachten met kinderen, zo stellen de onderzoekers.
Zij onderzochten 243 zussen uit 118 families, en 22 niet-identieke en 37 identieke tweelingen.
De onderzoekers proberen nu om de genen te bepalen die de menopauze en mogelijk de vruchtbaarheid controleren. Op termijn zou dit kunnen leiden tot een predictieve test, maar misschien ook tot nieuwe behandelingen om het proces te vertragen.

Human Reproduction 2001;16:2014-2018.

Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram