Over doodgeboorte: Stille baby’s

boek01babies2.jpg

boeken-interviews Ouders die een kind verliezen voor, tijdens of net na de geboorte, raken nadien vaak in een sociaal isolement. Naast het eindeloos verdriet moeten zij dikwijls ook kampen met het onvermogen van anderen om hierop te reageren. Vele ouders die in deze situatie terechtkomen, verwelkomen alle mogelijke steun en informatie die hen kunnen helpen het verdriet te verwerken. Met haar boek ‘Stille baby’s – rouwverwerking bij doodgeboorte en zwangerschapsafbreking’, tracht Christine Geerinck-Vercammen ouders en hun omgeving een eind op weg te helpen in dat rouwproces. De in het boek beschreven situaties betreffen ‘spontaan’ zwangerschapsverlies (of doodgeboorte) en zwangerschapsafbreking nadat is vastgesteld dat het kind ongeneeslijk ziek is of ernstige afwijkingen heeft . De bedoeling is om hulp te bieden bij het leren omgaan met het verdriet om de dood van een ‘ongeboren’ kind. Zonder op enige manier de problematiek van een vroege miskraam te minimaliseren, beperkt de auteur zich hier tot baby’s die geboren werden na een termijn van 15 à 16 weken. Na die termijn vindt er immers een echte bevalling plaats, wat een andere situatie schept.
Christine Geerinck bespreekt aan de hand van een groot aantal gevallen uit haar jarenlange ervaring als maatschappelijk werkster in het Leidse UZ de emotionele en praktische aspecten waarmee ouders van een doodgeboren baby te maken krijgen. Daarmee is dit boek allereerst een hart onder de riem voor ouders die hierin vaak alleen voelen, omdat zij immers zijn bevallen van een kind waar niemand met een woord over rept. Tegelijk kan het mensen die van ver of dicht met zo’n situatie te maken krijgen, meer begrip bijbrengen. Voor hulpverleners die niet altijd in staat zijn dit probleem op te vangen, kan het een aanzet om actief steun te verlenen aan ouders van een doodgeboren kind.

Stille baby’s – Rouwverwerking bij doodgeboorte en zwangerschapsafbreking, Christine Geerinck-Vercammen, Archipel, 2000. ISBN 90 295 2186 4

TIP : Een informatief en mooi geïllusteerd boek over het omgaan met een miskraam is ‘Tussen iets en niets’ (B. Spitz ea) dat in 1998 uitkwam bij Lannoo.

Lees ook: Mijn verhaal: de vergeten kinderen

Lees ook: Over overleden baby's: Droomkinderen


Laatst bijgewerkt: mei 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt