Soja zou risico op Alzheimer verminderen

nieuws Soja zou het risico op de ziekte van Alzheimer verminderen, vooral bj postmenopausale vrouwen. De isoflavonen in soja (dit zijn phyto-oestrogenen, stoffen die in het menselijk lichaam een effect hebben dat vergelijkbaar is met het vrouwelijk hormoon oestrogeen) zouden in staat zijn om wijzigingen in bepaalde eiwitten die in verband worden gebracht met Alzheimer, te verminderen.
Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Alabama op 45 bejaarde vrouwelijke apen waarbij de eierstokken waren verwijderd om de menopauze na te bootsen. De apen kregen drie diëten: soja met isoflavonen, soja zonder isoflavonen en Premarin, een geneesmiddel met oestrogenen dat gebruikt wordt in het kader van een hormonentherapie.
Bij de apen met het eerste dieet werden minder wijzigingen vastgesteld van een eiwit in de hersenen dat in verband wordt gebracht met Alzheimer. Ook bij de apen die Premarin kregen toegediend werden minder wijzigingen in het eiwit geconstateerd.
De onderzoekers wijzen erop dat deze studie niet zo maar mag toegepast worden op mensen, maar dat de resultaten toch in de lijn liggen van andere onderzoeken bij mensen waaruit blijkt dat een hormonentherapie bij postmenopauzale vrouwen een beschermend effect zou kunnen hebben tegen de ziekte van Alzheimer. Indien bevestigd wordt dat soja een vergelijkbaar beschermend effect heeft, dan zou het volstaan om dagelijks 25 g soja te eten om van deze bescherming te genieten.

Lees ook: Soja en phyto-oestrogenen


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram