Over onvruchtbaarheid: Eisprong

boek04eisprong.jpg

boeken-interviews Tijdens een reis vraagt Judith Uyterlinde terloops aan haar partner of ze niet samen een kind zouden maken. Een ambitieuze, intelligente vrouw die naast een passionele liefde en een boeiende job ook een kind wil. « Misschien is het echt wel een goed idee », schrijft ze, « Ik vind dat kinderen krijgen bij het leven hoort. » En wat verder : « Ik ben bijgelovig : een kind verwek je met liefde. Het is vast in een keer raak. »
Maar zo gebeurt het niet. In « Eisprong » vertelt Uyterlinde hoe ze na een onbezorgd begin teleurstelling na teleurstelling te verwerken krijgt : miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en mislukte pogingen tot IVF. Soms tot haar eigen ongeloof leidt ze de daaropvolgende zeven jaar een leven waarin haar kinderwens allesoverheersend wordt.
Op een heel confronterende manier vertelt Judith Uyterlinde met welke emoties ze moet kampen : de opstandigheid en soms onvatbare jaloezie op anderen die kinderen krijgen, het verdriet, de hoop en wilskracht ook.
Gelet op de vele emotionele reacties, is dit boek zonder enige twijfel een steun voor (de toch wel vele) vrouwen die zich in dezelfde situatie bevinden. Maar daarnaast is het gewoon ook een emotioneel maar- nooit- klef, openhartig verhaal, zonder omwegen.

« Ik kleed me
Voor je uit. Kom dichterbij
en leg je hand op mijn buik
Voel je de dromen die hier wonen ?
Vlij je hoofd tegen
mijn buik
Luister »

Eisprong, Judith Uyterlinde, Manteau, 2001, ISBN 90 5330 304 9
Meer informatie en reacties kan je vinden op www.eisprong.org

Lees ook: Prenatale diagnostiek: soorten testen


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram