Terroristische aanslagen kunnen invloed hebben op geboortegewicht

nieuws Volgens onderzoekers van de universiteit van Uppsala in Zweden leiden terroristische aanslagen zoals die van New York en ernstige rampen tot een stijging van het aantal vroeggeboorten en een lager geboortegewicht. De onderzoekers vergeleken het gemiddelde gewicht van baby's na de moord op de Zweedse premier Olaf Palme in 1986 en na de ramp met de Estonia ferryboot in 1994. Bij zwangerschappen in het derde trimester na de aanslag op Palme en in het tweede trimester na de Estonia-ramp bleek een veel hoger aantal kinderen met een te laag geboortegewicht (minder dan 1,5 kg) voor te komen. De aanslag op Palme zou in de daaropvolgende maanden 35 baby's met een te laag geboortegewicht hebben opgeleverd, een verhoging met 21% in vergelijking met andere periodes tussen 1973 en 1995, na de Estonia-ramp werden 25 te lichte baby's geboren, een stijging met 15%.
De verschillen bleven bestaan wanneer andere mogelijke factoren, zoals werkloosheid en omgevingstemperatuur, twee andere bewezen stressfactoren, werden verrekend.
Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen mogelijk worden verklaard door de invloed van het stresshormoon cortisol op een foetus tijdens het derde zwangerschapstrimester.

Bron: Journal of Health and Social Behavior 2001.

Lees ook: Vroeggeboorte of prematuriteit


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram