Foliumzuur

nieuws Drie op vier van de belangrijkste aangeboren defecten van de hersenen en de rug (met name neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje of spina bifida en een 'waterhoofd') kunnen worden voorkomen indien de vrouw in een heel vroeg stadium van haar zwangerschap voldoende foliumzuur inneemt.

Spina bifida komt voor bij ongeveer 1 op 1000 pasgeborenen. Wie eerder een kind met een open rug kreeg, heeft een hogere kans (ong. 1 op 100). Bij deze vrouwen wordt een nog hogere dosis foliumzuur aangeraden bij een volgende zwangerschap (nl 4 mg foliumzuur/dag ipv 0,4 mg))

Studies hebben uitgewezen dat een dagelijkse dosis van 0,4 mg (= 400 µg) foliumzuur deze letsels grotendeels kan voorkomen. Foliumzuur komt voor in heel wat basisproducten zoals groenten, fruit, zuivelproducten, vlees en brood. Maar probleem is dat bij de bereiding van het eten tot 95% van dat foliumzuur verloren gaat. Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat jonge vrouwen gemiddeld slechts 0,25 mg foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding. Een kwart van de vrouwen neemt minder dan 0,1 mg op.

Daarom wordt aangeraden dat alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd met kinderwens een supplement foliumzuur innemen vanaf het ogenblik dat ze stoppen met de pil. Vandaar dat het aangeraden is om minimaal 4 weken voor het zwanger worden tot minimaal 8 weken na het zwanger worden dagelijks een extra supplement van 0.4 mg foliumzuur in te nemen. Behalve de daling op het risico op een neuraal buisdefect bij de baby kan een dagelijkse inname van extra foliumzuur ook andere mogelijke voordelen hebben zoals een vermindering van de ochtendmisselijkheid tijdens de eerste zwangerschapsweken en zelfs mogelijk een lager risico op vroeggeboorte. Ook zou de inname van extra foliumzuur in zekere mate een preventie kunnen bieden voor andere aangeboren afwijkingen, vooral dan ter hoogte van de urinewegen en het hart. Daarom wordt meer en meer aangeraden om ingeval van zwangerschap de foliumzuursupplementen in te nemen tot de vierde zwangerschapsmaand.

In een recent advies noemt de American Dietetic Association foliumzuursupplementen niet alleen nodig voor zwangere vrouwen, maar ook voor ouderen, strikte veganisten en iedereen die onvoldoende groenten en fruit eet. Foliumzuur zou namelijk ook een belangrijke rol spelen in de preventie van hart- en vaatziekten.

U kan het volledige advies raadplegen op http://www.eatright.orgLaatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram