Hormonentherapie gunstig voor borstkankerpatiënten

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Een hormoonvervangende therapie na de menopauze vermindert het risico op herval en dood na borstkanker, zo blijkt uit een onderzoek dat recent verscheen in het Amerikaanse Journal of the National Cancer Institute.
Tal van studies in het verleden hebben uitgewezen dat hormonentherapie met oestrogenen het risico op borstkanker licht verhoogt. Daarom wordt aan borstkankerpatiënten meestal afgeraden om hormonen te nemen. Maar volgens deze studie is dat niet terecht.
Bij de bestudeerde vrouwen met borstkanker bleken diegenen die een hormoontherapie volgden slechts half zoveel te hervallen in vergelijking met diegenen die geen hormonen namen, terwijl het aantal doden een derde lager lag. In totaal werden ruim 300 vrouwen gedurende 15 jaar gevolgd.
Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om op basis van hun onderzoek te besluiten dat hormoonvervangende therapie absoluut veilig is voor borstkankerpatiënten. Zo bleken de voordelen van de therapie het grootst in de eerste jaren na het ontdekken van de kanker en volgden de vrouwen slechts gedurende een beperkte tijd (gemiddeld 18 maanden) de hormonentherapie.

Bron: Journal of the National Cancer Institute 2001; 733-734, 754-762.

Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram