Te veel geneesmiddelen tijdens zwangerschap

nieuws Volgens een Frans onderzoek worden er te veel geneesmiddelen gebruikt tijdens de zwangerschap. Gemiddeld werden per vrouw tijdens de volledige duur van de zwangerschap 13,6 verschillende geneesmiddelen voorgeschreven (vooral geneesmiddelen op basis van ijzer, in verband met maag- en darmstoornissen, pijnstillers en geneesmiddelen tegen huidaandoeningen). Slechts bij 1% van de onderzochte vrouwen werd geen enkel product voorgeschreven.
Bij 1,6 % van de vrouwen werden geneesmiddelen voorgeschreven waarvan bekend is dat ze ernstige misvormingen bij de foetus kunnen veroorzaken en waarvan de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.
Bijna 60% van de vrouwen kregen een geneesmiddel waarvan bewezen is dat het misvormingen kan veroorzaken, maar die in sommige omstandigheden kunnen verantwoord zijn, zoals bepaalde antibiotica, hoge dosissen ontstekingsremmers of slaap- en kalmeermiddelen (benzodiazepines).
Bij bijna 80% van de vrouwen werden producten voorgeschreven waarvan de effecten niet bekend zijn, zoals bv. valeriaan bij slaapmoeilijkheden.
In een editoriaal bij het oorspronkelijke artikel wordt aangestipt dat artsen aan zwangere vrouwen vaak oudere geneesmiddelen, kruiden of zg. 'natuurlijke geneesmiddelen' voorgeschrijven, waarvan de mogelijke nevenwerkingen niet bekend zijn. Verder wordt aangestipt dat in de meeste gevallen geen vitaminesupplementen vereist zijn tijdens de zwangerschap (met uitzondering van foliumzuur rond de conceptie).
Volgens het Belgisch Centrum voor Farmaco-therapeutische Informatie moet men tijdens de zwangerschap de voor- en nadelen van een geneesmiddel zorgvuldig afwegen en de vrouw uitvoerig informeren over mogelijke bijwerkingen. Geneesmiddelen waarvan bewezen is of waarover sterke vermoedens bestaan dat ze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, moeten worden afgeraden.

Bron: Folia Pharmacotherapeutica dec. 2001


Laatst bijgewerkt: april 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram