Over vrouwen: Vrouwen, humeuren en hormonen

boeken-interviews Aan het verschijnen van het boek ‘Vrouwen, humeuren en hormonen’ van Prof. Myriam Van Moffaert en Dr. Marleen Finoulst werd uitgebreid aandacht besteed in de pers. Het leek wel of iedereen plots een pasklaar antwoord verwachtte op de vraag:
‘Hoe zit dat nu met vrouwen en hun hormonen?’ In een maatschappij waar de laatste jaren eindeloos geleuterd wordt over de rol van vrouwen en mannen, komt een nuchtere kijk op het vrouw-zijn zeker niet ongelegen. Een pasklaar antwoord krijgen we echter niet, wel een kritische benadering met de nodige zin voor relativering.

In het boek bekijken de auteurs de verschillende aspecten van de cyclische vrouw aan de hand van een aantal levensfasen. En hoewel niets eenduidig is, stellen Finoulst en Van Moffaert vrij snel dat hormonen ons gedrag wel degelijk beïnvloeden, maar dat ze zeker niet ons leven sturen. ‘Psychische problemen gemakshalve toeschrijven aan de schommelingen in de hormoonhuishouding blijkt te simplistisch. Toch kunnen ze net de druppel zijn die de emmer doen overlopen.’, lezen we.
De auteurs gaan dieper in op fenomenen als het premenstrueel syndroom, postnatale depressie en fertiliteitsbehandelingen. Deze thema’s komen in andere publicaties ook wel uitgebreid aan bod, maar in dit boek wordt specifiek gepeild naar de invloed die hormonen hebben op het psychische én sociale welzijn van vrouwen. Extra aandacht word besteed aan de menopauze, waarbij de auteurs voorzichtig een lans breken voor substitutietherapie, zonder het probleem van ‘overmedicalisering’ te verzwijgen.

Met hun boek willen Finoulst en Van Moffaert meer duidelijkheid creëren over een aantal fysieke, emotionele én maatschappelijke ‘vrouw-eigen’ problemen. Ze tonen aan dat deze fenomenen incalculeren niet gelijkstaat aan je leven erdoor laten leiden. Een grote verdienste van dit boek is dat deze twee vrouwen resoluut komaf maken met het flauwe ‘giecheltoontje’ dat hierbij zo vaak gehanteerd wordt.
‘Vrouwen, humeuren en hormonen’ is een wetenschappelijk goed onderbouwd en vlot geschreven boek. Het laat mannen én vrouwen toe de enkele hardnekkige vooroordelen over ‘humeuren en hormonen’ achter zich te laten.

Vrouwen, humeuren en hormonen, Myriam Van Moffaert & Marleen Finoulst, Houtekiet, 2001. ISBN 90 5240 589 1.

Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram