Eén op vier doodgeboorten door rokende moeder

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Een kwart van de doodgeboorten is te wijten aan het feit dat de moeder tijdens de zwangerschap rookte. Tot die bevinding kwamen Deense onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis in Aarhus. De resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology.


De studie toont ook aan dat een baby 20 procent minder kans heeft dood geboren te worden of te overlijden in het eerste levensjaar als de moeder stopt met de sigaret in de eerste fase van de zwangerschap. ,,Het is een zeer belangrijke boodschap voor zwangere vrouwen die denken dat tabak enkel invloed heeft op het geboortegewicht van hun kind. Roken kan levensgevaarlijk zijn voor embryo's en baby's,'' aldus Kirsten Wisborg, die het onderzoek leidde.

De wetenschappers onderzochten van 1989 tot 1996 in de stad Aarhus meer dan 25.000 zwangerschappen, zowel van rokende als van niet-rokende aanstaande moeders. In Denemarken rookt zowat 40 procent van de vrouwen. Jaarlijks zouden daardoor zo'n 150 baby's doodgeboren worden.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram