Pesticiden en onvruchtbaarheid

nieuws Een nieuwe Franse studie voert nieuwe bewijzen aan voor het verband tussen blootstelling aan pesticiden en chemische oplosmiddelen en mannelijke onvruchtbaarheid.
De onderzoekers bestudeerden een groep van 225 onvruchtbare Argentijnse mannen, hoofdzakelijk mannen werkzaam in de landbouw. Argentinië staat bekend om zijn hoog gebruik van pesticiden in de landbouw. Volgens de onderzoekers bleek het aantal zaadcellen en de bewegelijkheid van die cellen het laagst bij mannen die de voorbije jaren frequent waren blootgesteld aan pesticiden en oplosmiddelen.
Volgens de onderzoekers kunnen de pesticiden een directe negatieve invloed hebben op de testikels waar het zaad wordt gevormd. Maar het zou ook kunnen dat ze hormonenhuishouding verstoren. Zo werd bij deze mannen bv. hogere concentraties vrouwelijke hormonen gevonden, wat een invloed kan hebben op de zaadproductie.

Bron: Human Reproduction, juli 2001


Laatst bijgewerkt: maart 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram