Hoe kan het dat de een vrolijk rondloopt terwijl de ander snottert of ziek in bed ligt? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met bepaalde genen die een rol spelen bij de afweer van mensen tegen bacteriën en schimmels.
Volgens onderzoekers van de Britse Lancaster University in het wetenschappelijke tijdschrift Medical Hypotheses zou een foutje in het immuunsysteem na een bacteriële of virale infectie aan de basis liggen van de eetstoornis anorexia, en mogelijk ook van het prikkelbare darmsyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom.
Wie geboren wordt met een keizersnede heeft later 20 procent meer kans om ziekten als astma en diabetes te ontwikkelen. Dat zou te maken hebben met de eerste bacteriën die zich na de geboorte van een baby in de darm vestigen en die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem.
Een op de 2.000 Belgen lijdt aan een vorm van PID (Primaire Immuundeficiëntie) en toch is er geen kat die er ooit al over gehoord heeft. De gevolgen van de ziekte kunnen zeer ingrijpend zijn en leiden tot amputatie of andere onomkeerbare orgaanschade. In het slechtste geval kan een immuundeficiëntie zelfs levensbedreigend zijn!
Om een gezond afweersysteem te ontwikkelen, heeft een baby goede bacteriën nodig in zijn dikke darm, en die komen er niet vanzelf. 'Een vaginale bevalling en borstvoeding spelen een cruciale rol', zegt professor Yvan Vandenplas. 'Daar is nog niet genoeg aandacht voor.'
Anti-PD1, een revolutie voor patiënten die lijden aan geavanceerd melanoom: Pembrolizumab, een innovatie in de strijd tegen kanker, is vanaf 1 mei 2016 verkrijgbaar in België Melanoom is de ergste vorm van huidkanker.
Onderzoekers van VIB/UGent tonen aan dat gedode kankercellen via necroptosis (een type celdood) een krachtig vaccin vormen dat het immuunsysteem stimuleert om de groei van een kankergezwel te verhinderen.
Eén uur zingen in een koor versterkt het immuunsysteem, vermindert stress en heeft een positief effect op het gemoed en de gezondheid bij kankerpatiënten en hun verzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië van Tenovus Cancer Care en de Royal College of Music.
Ongeveer 10 à 20 % of zowat 3 miljoen Belgen zou in mindere of meerdere mate aan een allergie voor pollen of hooikoorts (met een moeilijk woord pollinose, seizoensgebonden allergische rhinitis of rhinoconjunctivitis) lijden.
Omdat een loopneus vanzelf overgaat, is het best om geen ontzwellende neusdruppels of sprays te gebruiken. Ontzwellende neusdruppels of sprays tegen een verstopte neus of een loopneus, mag u alleszins niet langer dan één week na elkaar gebruiken.
Hemolytische ziekte van de foetus en de pasgeborene is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van de foetus en de baby sneller afgebroken of vernietigd worden dan normaal.
De ziekte of het syndroom van Reiter is een vorm van ontstekingsreuma of reactieve artritis. Dat is een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam, meestal aan de darmen, urinewegen (urethritis) of geslachtsorganen, zoals een baarmoederontsteking (cervicitis).
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is gestart met een experiment waarbij gezonde homomannen preventief HIV-geneesmiddelen krijgen. De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homomannen die verhoogd risico lopen op een hiv-infectie.
Wie te veel internet, heeft een groter risico om verkouden te worden of de griep te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Swansea en Milaan. De wetenschappers deden onderzoek onder 500 mensen.
Een dosis humaan papillomavirusvaccin (Cervarix) geeft mogelijk dezelfde bescherming tegen HPV-infecties als twee en drie doses. Dat blijkt uit recent onderzoek bij meer dan 26.000 gezonde vrouwen tussen 14 en 25 jaar,
Een zwangerschap is voor het immuunsysteem een grote uitdaging. De foetus is immers voor de helft lichaamsvreemd. Bij een zwangerschap die ontstaat door eiceldonatie is zelfs al het genetisch materiaal van het kind onbekend voor de moeder.
1 op de 1000 Belgen lijdt aan primaire immuundeficiëntie (PI). Primaire immuundeficiëntie is een verzamelnaam voor een groep van aangeboren en erfelijke stoornissen van het afweersysteem.
Amandelen maken deel uit van het lymfkliersysteem en houden binnendringende ziektekiemen tegen. Zij bestrijden als een soort poortwachters de ziektekiemen die door de neus en de mond willen binnendringen.
Kinderen krijgen bijna elk jaar de griep, maar eens de dertig voorbij, ben je minder vatbaar: volwassenen krijgen gemiddeld twee keer per tien jaar de griep. Dat blijkt uit een studie van Britse en Chinese onderzoekers in Zuid-China.
In gezinnen waar de vaat nog met de hand wordt gedaan en niet met de vaatwas, hebben kinderen minder vaak allergieën. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.
Experts van vijf universiteiten - VUB, KU Leuven, UGent, UAntwerpen en UCL - vragen in een open brief aan de ministers van Volksgezondheid en van Wetenschap en Innovatie meer middelen voor multidisiciplinair onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Knuffelen is goed voor je immuunsysteem en maakt je weerbaarder tegen infecties zoals griep. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Carnegie in 2015.
Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking, een vorm van ontstekingsreuma, als reactie op een infectie of ontsteking elders in het lichaam, zoals de keel, maag en darmen, urinewegen of geslachtsorganen.
Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, lopen een veel grotere kans op buikgriep en luchtweginfecties. Ze bezoeken gemiddeld tweemaal zo vaak de huisarts,
Acuut reuma of reumatische koorts ontstaat na een infectie met een bacterie van de groep-A-streptokokken. Groep A-streptokokkeninfecties behoren tot de meest voorkomende infecties bij de mens, vooral dan bij kinderen.
Reptielen, zoals bijvoorbeeld slangen, schildpadden, hagedissen, kikkers, kameleons enzovoorts kunnen drager zijn van ziektekiemen zoals Salmonella, zonder dat ze daar zelf ziek van worden.
Men kan perfect leven zonder of met een slecht werkende milt. Mensen die geen milt hebben of bij wie de milt slecht werkt (functionele asplenie), zijn echter zeer kwetsbaar voor infecties, die zeer ernstig (‘fulminant’) kunnen verlopen. Ze moeten dan ook speciale maatregelen nemen om zich daartegen te beschermen.
De milt is een vuistgroot orgaan in de vorm van een koffieboon, dat linksboven in de buikholte ligt, tussen lever en maag, vlak onder de ribbenboog. Het is een kwetsbaar orgaan dat enigszins beschermd wordt door de onderste ribben.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor de behandeling van sepsis, een belangrijke doodsoorzaak op de intensive care.