Volwassene krijgt slechts twee keer per tien jaar griep

Fotolia_man-ziek-koorts-hoofdp-19-15.jpg

nieuws Kinderen krijgen bijna elk jaar de griep, maar eens de dertig voorbij, ben je minder vatbaar: volwassenen krijgen gemiddeld twee keer per tien jaar de griep. Dat blijkt uit een studie van Britse en Chinese onderzoekers in Zuid-China. Ze onderzochten bloedstalen van 150 vrijwilligers op de aanwezigheid van antistoffen tegen verschillende stammen van het A-griepvirus (Influenza A). Het immuunsysteem reageert op virussen door antilichamen aan te maken. Die antilichamen geven een goed beeld van hoe vaak we de griep hebben gehad.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld elk jaar griep krijgen. Naarmate mensen ouder worden, neemt de frequentie waarmee ze griep krijgen, af. Vanaf een jaar of dertig krijgen mensen gemiddeld twee keer per decennium de griep. Dit geldt evenwel alleen voor het Influenza A-virus, niet voor Influenza B en C virussen. Bovendien betrof het onderzoek slechts 150 proefpersonen in China, waarvan de leeftijd schommelde tussen 7 en 64 jaar. Of dit ook voor andere landen geldt, is niet bekend.

Onder kinderen en jongvolwassenen komt het veel vaker voor, mogelijk omdat zij zich meer met andere mensen mengen.”

Met behulp van wiskundige modellen brachten de onderzoekers ook in kaart hoe onze immuniteit tegen griep door de jaren heen verandert doordat we in contact komen met verschillende stammen van het griepvirus. Hieruit blijkt dat de griepstammen waarmee we op jonge leeftijd in contact komen een sterkere immuunreactie oproepen dan de stammen waarmee we pas later in contact komen.

Het onderzoek verscheen online in PLOS Biology.
Estimating the Life Course of Influenza A(H3N2) Antibody Responses from Cross-Sectional Data
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002082
www.nhs.uk/news/2015/03March/Pages/Adults-may-only-get-real-flu-every-five-years.aspx


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram