Minder allergieën bij afwassen met de hand

nieuws In gezinnen waar de vaat nog met de hand wordt gedaan en niet met de vaatwas, hebben kinderen minder vaak allergieën. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.
De onderzoekers vroegen de ouders van meer dan duizend Zweedse kinderen van zeven en acht jaar oud hoe zij de afwas doen: door middel van een vaatwasser of met de hand? Ook vroegen de onderzoekers aan de ouders of de kinderen last hebben van astma of eczeem. In de gezinnen die de afwas met de hand doen, heeft 23 procent last van eczeem en kampt 1,7 procent met astma. In de gezinnen die de vaatwasser het werk laten doen heeft 38 procent eczeem en 7,3 procent astma.

De onderzoekers vermoeden dat afwassen met de hand iets minder hygiënisch is dan de afwas in de vaatwasser stoppen. In gezinnen die de vaat met de hand doen, worden kinderen waarschijnlijk aan meer bacteriën blootgesteld, waardoor hun immuunsysteem beter ontwikkeld is en niet overdreven reageert op vrij onschuldige stoffen (allergenen). Hiermee wordt de hygiëne hypothese bevestigd. Die hypothese stelt dat dat kinderen allergieën ontwikkelen omdat de omgeving te schoon is. Komt het kind niet in aanraking met bacteriën, dan functioneert het immuunsysteem niet naar behoren.

De onderzoekers geven wel toe dat ze slechts één aspect van het huishouden onderzochten en dat de gezinnen die de afwas met de hand doen een andere leefstijl hebben die mogelijk een beter immuunsysteem opleveren. Deze gezinnen leven vaker in een overbevolkt huis, eten meer lokale groenten en fruit en hebben lagere sociaaleconomishe status, wat ook een gunstige invloed kan hebben op het immuunsysteem.

Meer info:

pediatrics.aappublications.org


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram