Meer kans op astma en diabetes na een keizersnede?

nieuws Wie geboren wordt met een keizersnede heeft later 20 procent meer kans om ziekten als astma en diabetes te ontwikkelen. Dat zou te maken hebben met de eerste bacteriën die zich na de geboorte van een baby in de darm vestigen en die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Dat zegt prof. dr. Yvan Vandenplas, algemeen diensthoofd van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel.

Bacteriën in onze darm spelen een belangrijke rol voor de werking van het lichaam. Een volwassen persoon heeft ongeveer 1 kg bacteriën in zijn darm, of honderd keer meer bacteriën dan eigen menselijke cellen. Het belang van bacteriën wordt steeds duidelijker.
Wanneer een baby geboren wordt, is zijn darm steriel. De eerste bacteriën die in de darm terecht komen, sturen en stuwen het immuunsysteem voor de rest van ons leven. 70% van onze immuuncellen zitten namelijk in onze darm. Zonder bacteriën in de darm ontwikkelt het immuunsysteem niet.

De eerste bacteriën in onze darm zijn dus cruciaal en beïnvloeden de risico’s op immunologische zieken (bv. diabetes en allergieën) én zelfs obesitas. Er zijn drie zaken die deze bacteriën sterk kunnen beïnvloeden.

1. De manier van geboorte: keizersnede of vaginaal
Bij een vaginale bevalling krijgt een baby via het geboortekanaal een waaier aan bacteriën van zijn moeder naar binnen. Voorlopig is er nog geen andere manier gevonden om deze samenstelling van bacteriën door te geven aan een baby. In België bevalt 20% van de vrouwen via een keizersnede. Kinderen die met een keizersnede geboren worden, hebben zeker tot in hun vierde levensjaar een afwijkende samenstelling van bacteriën in hun dikke darm. Tegen dan is hun immuunsysteem al grotendeels ontwikkeld, en blijkbaar minder goed dan bij andere kinderen. Kinderen die via een keizersnede worden geboren lopen een groter risico (20% meer kans) op allergieën, astma, diabetes en obesitas.

2. De voeding (borstvoeding of flesvoeding)
In moedermelk zitten natuurlijke, goede bacteriën en specifieke stoffen die de juiste bacteriën doen floreren. Het zorg m.a.w. voor een goede darmflora. Moedermelk heeft een unieke samenstelling (bevat bv. immuunstoffen, heeft een lager eiwitgehalte,…) die niet nagemaakt kan worden via flessenvoeding. Borstvoeding kan gedurende 4 maanden de eerste bacteriën in de darm beïnvloeden.

3. Het gebruik van antibiotica
Het is belangrijk dat kinderen voor bepaalde gevaarlijke infecties van bij de geboorte gevaccineerd worden. Toch trainen ook lichtere virale infecties het afweersysteem. Het is dus belangrijk om niet meteen voor elk kwaaltje naar antibiotica te grijpen.

Volgens Vandenplas is het is belangrijk dat vrouwen het belang van een natuurlijke bevalling, borstvoeding geven en het beperken van antibiotica inzien. Er zijn echter vrouwen waarbij een vaginale bevalling niet mogelijk is of waar borstvoeding geven niet lukt. Maar het is vooral belangrijk dat vrouwen beseffen dat als de bevalling en voeding op een natuurlijke manier kan, dat ook de beste manier is.

Bron:
http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/10140996-Eerste+bacterien+in+de+darm+van+een+baby+bepalen+voor+de+rest+van+het+leven+het+immuunsysteem+.html


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram