Knuffelen beschermt tegen griep en vermindert stress

unsplash_knuffel_koppel_relatie_2020.jpg

nieuws

Knuffelen is goed voor je immuunsysteem en maakt je weerbaarder tegen infecties zoals griep. Dat bleek al uit een onderzoek uit 2015 van Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Carnegie Mellon in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

De wetenschappers ondervroegen 400 mensen telefonisch over sociale steun in hun omgeving, eventuele conflicten met anderen en het aantal keren ze gemiddeld per dag werden geknuffeld door hun partner of een andere persoon. Vervolgens werden de proefpersonen besmet met een onschuldig griepvirus. Ze werden enige tijd in quarantaine geplaatst om te bekijken hoe ernstig de symptomen waren die ze ontwikkelden. De deelnemers aan het onderzoek die hadden aangegeven dat ze veel sociale steun uit hun omgeving ontvingen en weinig conflicten hadden, bleken relatief milde klachten te vertonen. Het aantal knuffels dat ze kregen kon de verbeterde weerbaarheid volgens de wetenschappers voor zo'n een derde verklaren.

Het lijkt erop dat mensen die veel knuffels ontvangen op één of andere manier beter beschermd zijn tegen infectie. 'Het mogelijke beschermende effect van van het knuffelen kan misschien worden toegeschreven aan het fysieke contact, of aan de indicatie van steun en intimiteit die mensen erdoor ervaren', aldus Cohen. De onderzoekers benadrukken dat er vervolgonderzoek nodig is om het precieze verband tussen knuffelen en weerbaarheid tegen griep in kaart te brengen.

Wat we wél zeker weten, is dat knuffelen stress vermindert en ons een rustig, relaxed gevoel geeft. Aangenaam huidcontact zet immers de oxytocine-fabriek in je lichaam aan het werk. Als je arm wordt gestreeld of rug gemasseerd, dan geven de miljoenen zenuwuiteinden in de huid onmiddellijk een seintje aan je hersenen door. Zo komt oxytocine in je bloed terecht. Oxytocine is een hormoon én een neurotransmitter. Het zorgt ervoor dat de hersendelen, die betrokken zijn bij positieve emoties en het hebben van een goed gevoel, gestimuleerd worden. En remt het daarnaast bepaalde lichamelijke en geestelijke problemen die kunnen ontstaan als gevolg van stress. 

Bronnen:
https://www.happinez.nl/body-yoga/waarom-vaker-geliefden-moet-knuffelen/
https://www.dokter.nl/nieuws/relatie-en-seksualiteit/574-daarom-is-knuffelen-gezond/


Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram