Nagelbijten en duimzuigen beschermt tegen allergie

123-nagelbijten-08-16.jpg

nieuws Kinderen die op jonge leeftijd op hun nagels bijten of op hun duim zuigen zouden minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

De onderzoekers volgden ruim 1000 kinderen vanaf hun geboorte tot ze volwassen waren. De ouders van de kinderen werden op de leeftijd van 5, 7, 9 en 11 jaar ondervraagd over bepaalde leefgewoonten, waaronder duimzeggen en nagelbijten. Bij de kinderen zelf werd op de leeftijd van 13 en 32 jaar een huidpriktest gedaan om na te gaan of ze allergisch waren voor onder meer huisstofmijt, pollen, huisdieren enzovoorts. Ongeveer een derde van de kinderen was duimzegger of nagelbijter geweest. De kans dat ze op de leeftijd van 13 jaar positief testen voor een allergie hadden bedroeg 38 %, tegenover 49 % bij de niet-duimzuigers/nagelbijters. Deelnemers die zowel op hun duim hadden gezogen als op hun nagels hadden gebeten hadden nog minder kans op allergieën (31 procent). Ook op de leeftijd van 32 jaar bleven die verschillen bestaan. Voor astma en hooikoorts werden evenwel geen verschillen vastgesteld.

Volgens de onderzoekers ondersteunt dit onderzoek de hypothese dat blootstelling van kinderen aan microben mogelijk een allergie op latere leeftijd kan voorkomen. Toch mogen deze resultaten volgens de onderzoekers niet gezien worden als een reden om duimzuigen of nagelbijten aan te moedigen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram