Instituut Tropische Geneeskunde start met preventieve hiv-medicijnen voor homomannen

123-dr-voorschr-medic-170-01.jpg

nieuws Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is gestart met een experiment waarbij gezonde homomannen preventief HIV-geneesmiddelen krijgen. De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homomannen die verhoogd risico lopen op een hiv-infectie.

PrEP (pre-exposure prophylaxis)
PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.
Het Be-PrEP-ared-project onderzoekt of homomannen met verhoogd risico op hiv PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP-gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in België wordt onderzocht.

Uit verschillende onderzoeken in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk blijkt dat PrEP bij trouw gebruik een hoge bescherming biedt tegen een hiv-infectie.
Tijdig testen en het vroeg behandelen van hiv staan, naast het promoten van veilig vrijen, centraal in de nationale hiv-preventiestrategie in België. PrEP kan mogelijk een aanvulling bieden voor bepaalde groepen mannen die seks hebben met mannen, waarbij condoomgebruik niet altijd gegarandeerd kan worden. PrEP biedt echter geen bescherming tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Elke dag worden er in België drie nieuwe hiv-diagnoses gesteld, hoofdzakelijk bij homomannen en personen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. Bij de Belgische mannen is meer dan 80% van de hiv-infecties overgedragen via homoseksueel contact. Daarom worden zij uitgenodigd voor dit eerste onderzoeksproject dat door het ITG wordt uitgevoerd in samenwerking met doelgroeporganisaties zoals Sensoa en çavaria.

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram