Wat is de beste houding op het toilet voor een vlotte stoelgang?

123m-toilet-4-12-19.jpg

boeken-interviews

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar de manier waarop je op het toilet zit, heeft een grote invloed op je stoelgang. Veel mensen nemen een verkeerde houding aan, wat kan leiden tot klachten zoals obstipatie (verstopping) of aambeien.

Lees ook: Speen: wat zijn aambeien en wat kan je doen?

Waarom de hurkzit beter is voor je stoelgang

De ideale houding om vlot te kunnen ontlasten is eigenlijk de hurkzit. Maar in onze westerse maatschappij is hurken boven een gat in de grond niet de norm. Zoals Prof. Dr. Danny De Looze uitlegt in zijn boek Wat onze darmen ons vertellen: “Ik snap dat we niet met z’n allen in de tuin kunnen gaan of dat we ons moderne gemak niet kwijt willen om opnieuw een gat in de vloer te maken.” Gelukkig kun je deze natuurlijke positie eenvoudig nabootsen op een westers toilet. Door je voeten op een krukje of opstapje te plaatsen, komen je knieën hoger dan je heupen te staan. Zo boots je de hurkzit na en verbeter je je stoelgang. “Zorg dat het voetenbankje minstens 30 cm hoog is en zet het onder je voeten,” aldus Prof. De Looze. “De bovenzijde van je dijen zal automatisch dichter bij je buik komen, waardoor je makkelijker kunt persen en je darmen beter leegt.”

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Waarom deze houding werkt

De hurkzit zorgt ervoor dat de natuurlijke knik in je darm (ter hoogte van het heiligbeen) zich recht trekt. Daardoor komt de endeldarm in een rechte lijn te liggen, wat de ontlasting vergemakkelijkt en de kans op persen, aambeien of verstopping verlaagt.

Lees ook: Waarom en hoe moet je je blaas volledig leegplassen?

5 extra tips voor een gezonde stoelgang

Naast de juiste toilethouding, spelen ook andere factoren een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en darmwerking:

  1. Eet vezelrijk – Vezels (uit groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten) voeden je darmflora en houden de ontlasting soepel. 
  2. Drink voldoende water – Vezels hebben vocht nodig om goed te werken.
  3. Beweeg elke dag – Lichaamsbeweging stimuleert de darmperistaltiek.
  4. Stel toiletbezoek niet uit – Luister naar je lichaam en negeer het signaal om naar het toilet te gaan niet.
  5. Neem je tijd – Ontspanning is belangrijk; haast verstoort de natuurlijke stoelgang.

Wist je dat... een gezonde levensstijl met voldoende vezels, beweging en een juiste toilethouding kan helpen bij het voorkomen van darmproblemen zoals verstopping en zelfs darmkanker?

darmenboek.jpg

Bron:

Wat onze darmen ons vertellen - Het wonderlijke verhaal van je gut en de impact op je brein en je lijf
 
Danny De Looze
 
€ 25,99 | 208 blz. | Paperback
ISBN 9789401492348











auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram