ad

Meeroken slecht voor gehoor.

Laatst bijgewerkt: september 2011
passief-roken-kind-170_400_08.jpg

nieuws Jongeren die geconfronteerd worden met de rook van iemand anders, lopen bijna twee keer zoveel risico op gehoorschade dan jongeren die geen last hebben van passief roken. Dat blijkt uit een onderzoek in de Archives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery.
De wetenschappers bestudeerden meer dan 1500 tieners tussen twaalf en negentien jaar oud. Van de tieners die meerookten, had veertig procent gehoorproblemen. Onder de tieners die niet meerookten, was dat 25 procent. Hoe hoger deze blootstelling aan sigarettenrook (gemeten aan de hand van de concentratie cotinine in het bloed, een afbraakproduct van nicotine), hoe sterker het gehoorverlies.
Vaak beseften de jongeren niet dat hun gehoor niet zo goed was. Hoortesten toonden echter aan dat de tieners moeite hadden met hoge en lage frequenties, het type gehoorverlies dat optreedt als mensen ouder worden.

Het is onduidelijk hoe meeroken invloed kan hebben op het gehoor. Mogelijk tast de rook de bloedtoevoer naar het oor aan en leidt dat tot de problemen. Probleem is wel dat de onderzoekers andere mogelijke risicofactoren (zoals blootstelling aan overdreven lawaai) niet in rekening hebben gebracht. Overigens kan uit de aard zelf van dit onderzoek geen oorzakelijk verband afgeleid worden, hoogstens kan men hieruit besluiten dat gehoorverlies meer voorkomt bij jongeren die passief roken.

Lees het oorspronkelijke artikel op:
http://archotol.ama-assn.org/cgi/content/abstract/137/7/655
ad


pub