ad

Duidelijke arts helpt bij vage klachten.

Laatst bijgewerkt: september 2011
dr-stet-170_400_108.jpg

nieuws Huisartsen hebben vaak moeite met het behandelen van patiënten die lijden aan chronische klachten als buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid zonder strikt medisch aanwijsbare oorzaak. Bij ongeveer 25 tot 50 procent van de klachten kan geen medische diagnose worden gesteld. Ongeveer 2,5 procent van de patiënten heeft onverklaarbare lichamelijke klachten die chronisch zijn.

Patiënten met onduidelijke chronische klachten krijgen niet de zorg die ze verdienen, zo blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Nijmegen. Artsen vinden het vaak moeilijk om deze patiëntengroep te behandelen. Maar patiënten willen niet altijd een medische behandeling, soms is een luisterend oor genoeg. Uit een analyse bleek dat huisartsen hun patiënten vaak uitvoerig aan het woord laten, maar dat er te weinig focus is in het gesprek.
Huisartsen laten hun patiënten vrijuit spreken, waardoor het gesprek chaotisch wordt. Dit kan voorkomen worden door vooraf met patiënten te bespreken waar het gesprek over zal gaan en wat het doel van het gesprek is.

Huisartsen vragen vaak ook te weinig door naar de angsten en eigen ideeën die patiënten hebben over hun klachten. Hierdoor sluiten de uitleg en het beleid van de huisarts niet goed aan bij de wensen en verwachtingen van de patiënt. De huisarts moet zich beter afvragen waarom deze patiënt juist nú bij hem komt, en wat de gedachten en angsten van de patiënt zijn over de klachten.
ad


pub