ad

Hormonale substitutietherapie: 5 jaar na stoppen nog steeds verhoogd risico van borstkanker

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Volgens een nieuwe studie in het Journal of the American Medical Association (JAMA) hebben vrouwen die gedurende 5 jaar hormonale substitutietherapie (geconjugeerde oestrogenen + medroxyprogesteronacetaat) hebben gekregen in het kader van de menopauze ook vijf jaar na het stopzetten van de behandeling nog steeds een verhoogd risico op borstkanker: incidentie van 0,42% per jaar ten opzichte van 0,34% per jaar bij vrouwen die de behandeling niet kregen.

Dit betekent dat per 1.250 vrouwen die HST hadden genomen er één bijkomend geval was van invasieve borstkanker per jaar. Het sterftecijfer ten gevolge van borstkanker was hoger bij de vrouwen die HST hadden genomen dan in de placebogroep: Bij de vrouwen die HST hadden gekregen waren er, vergeleken met placebo, per 10.000 vrouwen per jaar, 1,3 meer overlijdens ten gevolge van borstkanker.
In een begeleidend editoriaal wordt benadrukt dat niet bewezen is of een kortdurende behandeling met HST ter verlichting van menopauzale symptomen, wel veilig is voor wat borstkanker betreft. Hij dringt erop aan daarover onderzoek uit te voeren.
ad


pub