ad

Overlevingskans kanker stijgt met 30 percent door alertheid op kankersignalen

Laatst bijgewerkt: februari 2021

nieuws De overlevingskans van kanker verbetert met 30% als iemand met signalen van kanker bijtijds naar de huisarts gaat. Vroege ontdekking van kanker is belangrijk voor het terugdringen van de kankersterfte omdat de kans op genezing veelal groter is wanneer de ziekte in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt. Kennis van kankersymptomen is cruciaal, maar ook de opvolging hiervan (tijdig huisartsbezoek, interpretatie en diagnose huisarts, tijd tot behandeling) is belangrijk. Niet alle kankersoorten zijn in een vroeg stadium te ontdekken. Dit geldt bijvoorbeeld voor longkanker en alvleesklieskanker. Hiervoor zijn nauwelijks specifieke kankersignalen. Toch zijn er kankersoorten waarbij de symptomen zonder extra controle of handeling zelf opgemerkt en herkend kunnen worden.

• Dikkedarmkanker
Bij een vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker overleeft circa 88% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar als dikkedarmkanker de kans krijgt uit te zaaien naar andere organen, dan overleeft slechts 10% de eerste 5 jaar. Blijvende verandering in de stoelgang is een reden om naar de huisarts te gaan. 80% herkent dit als een waarschuwingsteken van kanker.

• Borstkanker
Bij vroegtijdige opsporing van deze kankersoort overleeft circa 94% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar als borstkanker de kans krijgt uit te zaaien naar andere organen, dan overleeft slechts 17% de eerste 5 jaar. Een knobbeltje ergens in het lichaam is een reden om naar de huisarts te gaan. 92% herkent dit signaal als een waarschuwingsteken van kanker.
De Nederlandse KWF Kankerbestrijding wil met de campagne ‘Ken de 9 signalen’ mensen stimuleren tot tijdige actie als zij een klacht hebben die op kanker kan duiden. Hiertoe is de site www.kwfklachtadvies.nl ontwikkeld. Specifieke klachten die op kanker zouden kunnen wijzen zijn verwerkt op de site. Door een vragenlijst in te vullen over de aard en duur van de klachten maakt de computer een globale inschatting van de wenselijkheid om naar de huisarts te gaan.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub